ANASAYFA arrow right Ekonomi

Hayvancılık can çekişiyor, süt üreticileri kalan ineklerini de satmaya hazırlanıyor

Hayvancılık can çekişiyor, süt üreticileri kalan ineklerini de satmaya hazırlanıyor
YAYINLAMA: 14 Mart 2024 / 12.24
GÜNCELLEME: 14 Mart 2024 / 12.24

Yanlış hayvancılık politikaları üreticileri üretimden koparıyor. Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, üreticilerin sağmal inekten 1.2 TL kazandığını dikkat çekti. Para kazanamayan üreticiler ise son kalan ineklerini satmaya hazırlanıyor.

Türkiye'de yaşanan ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerden biri de hayvancılık. Yem fiyatları, girdi maliyetlerindeki artış ve yeterli devlet desteğinin olmaması nedeniyle hayvancılık bitme noktasına geldi. Son iki yılda 2 milyon yakın süt ineği kesildi. Hayvan sayısı azaldığı için et ve süt fiyatları da günden güne artıyor.

Bir çuval yemin 600 TL'ye çıktığını vurgulayan Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, "1 TL olan litre başına destek 50 kuruşa düşürülmüş. Bu mantıkla süt hayvanları daha çok kesime gider. Ahırlarda hayvan kalmadı. Sütün maliyeti 16-16.5 TL, sen 15 TL'den satıyorsun. Yem fiyatları yerinde durmuyor ama süt fiyatı baskılanıyor. Üretici üretmek istiyor ancak destek verilmezse, maliyetler düşürülmezse 'bunu üretmeme ne gerek var, satarım, borcumu da öderim kenara çekilirim' diyor. Ama üretmek kadar daha değerli bir şey yok” dedi.

Gaytancıoğlu’nun süt hesabına göre bir sağmal ineğin üreticiye günlük maliyeti 298.8 TL. Bir süt ineğinin günlük süt verim ortalaması ise Türkiye koşullarında 20 litre. 15 TL’den 20 litre süt verimi ile üretici günlük 300 TL gelir elde ediliyor. Maliyet düşüldüğünde ise üreticinin eline ise 1.2 TL kalıyor.

Edirne'nin Havsa ilçesinde yaşayan süt üreticisi Yüksel Türkel, geçen yıl 6-7 ineği olduğunu ancak artan maliyetler nedeniyle şimdi dört ineğe bakabildiğimi söyledi. Türkel, "Onları da vereceğiz artık. Maliyetler çok yüksek. Bu şartlar altında pek çok kişi bırakmak istiyor, bırakıyor zaten. Bir çuval yemin peşin fiyatı 300 TL'den 600 TL'ye yükseldi. Zaten vadeli alıyoruz. O zaman da 900 TL'ye kadar yükseliyor. Destekler gerçekten çok az. Bu şartlar altında köylerde çok sayıda arkadaşımız ahırlarını komple kapattı. Desteklerin sürekli güncellenmesi gerekiyor. Dişiyi kesime gönderince havyan sayısı azalıyor. Ana olmadan dana olur mu?" dedi

Oğulpaşa Köyü’nde besicilik yapan Selim Sağdıç da "Karma yem, saman, melas, arpa kırması, mısır silajı, küspe, kepek gibi yemlerin maliyeti bir yılda yüzde 100'ün üzerinde arttı. Yeni doğmuş bir buzağı 30 bin TL. 8-9 ay beslersek 30 bin TL'lik yem yer. Zaten hayvanı satarken 60 bin TL'ye satıyoruz. Para kazanamıyoruz. Ne anladık bu işten” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *