ANASAYFA arrow right Ekonomi

İsyancılar ile gizli petrol anlaşması

İsyancılar ile gizli petrol anlaşması
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.11
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.11
isyancılar Libya petrolünün yüzde 35’ini Fransa’ya verme sözünde bulunuyor.
Libya savaşının başında Fransa ile “Ulusal Geçiş Konseyi” arasında petrolün yüzde 35’inin Fransa’ya verilmesi konusunda gizli bir anlaşma sağlandığı ortaya çıktı.

Liberation gazetesinin ele geçirdiği bir mektupta, isyancılar Libya petrolünün yüzde 35’ini Fransa’ya verme sözünde bulunuyor. Gazete haberine “Siyasi ahlakın işle hiçbir ilgisi yok” diyerek başlarken, operasyonun başladığı 19 Mart günü Paris’in tek bir hedefinin olduğu söyleyen Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin şu sözlerini hatırlatıyor: “Bu tür suçları tolere edemeyen evrensel vicdanın adına ölüm tehlikesi altındaki bir halka yardıma gelmek…”

LİBYA'NIN GELECEĞİ PARİS'TE MASADA haberi için tıklayın

Ulusal Geçiş Konseyi’nin 3 Nisan tarihli mektubunun Katar Emiri’ne gönderildiği belirtilirken, mektupta Konsey Fransızlarla petrol konusunda bir anlaşma imzaladığını söylüyor. Fransa’nın tam ve sürekli desteği karşılığında Libya petrolünün yüzde 35’inin verilmesi kararlaştırılıyor. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA GÖRE NORMAL
RTL radyosuna konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppé, böyle bir mektuptan haberi olmadığını söylerken, isyancıları destekleyen ülkelerin ülkenin inşasında ayrıcalıklı olmasının “mantıklı” olduğunu savundu. 

Alain Juppé, “CNT (Ulusal Geçiş Konseyi) çok resmi bir şekilde yeniden inşada kendilerini destekleyenlerle tercihli olarak konuşacaklarını söyledi, bu da yeterince mantıklı ve haklı” dedi. 

EKONOMİK SAVAŞ BAŞLADI
Fransa, Libyalı isyancıları tanıyan ilk ülke olmuştu. CNT’nin bir numaralı ismi Mustafa Abdulcelil, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada devletlerin “destekleri oranında” ödüllendirileceğini söylemişti. 

Libya lideri Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesiyle birlikte ekonomik savaş da başlamış oldu. Bu savaşın şimdiden iki büyük galibi Fransa ve İngiltere olarak görülüyor. BM’nin müdahalesine götüren girişimin başında da bu iki ülke yer alıyordu. 

Le Figaro gazetesi Fransa’nın petrol şirketi Total’ın bundan böyle Libya petrol üretiminin yeniden başlamasında önemli rol oynayabileceğini belirtiyor. Çatışmanın başından bu yana petrol üretimi büyük oranda geriledi. Temmuz ayında günlük olarak 100 bin varilin altına indi. Yılın başında Libya’daki projelerini durduran BP de yeniden faaliyetlerine başlamak istediğini açıkladı. 

Yine Le Figaro’ya göre İtalyan grup Eni de alanda çok varlık gösterecek. Kaddafi rejimi döneminde Libya’daki en büyük yabacın petrol üreticisi olan Eni, şimdiden yeniden inşa için 350 milyon euroluk yardım paketi açıkladı. Libya ile 2042 yılına kadar petrol üretim anlaşmaları olan İtalyan grup, Ağustos sonunda Libya’daki faaliyetlerine yeniden başladığını ve çalışanların geri ülkeye geri döndüğünü bildirdi. 

Ulusal Geçiş Konseyi’nin Rusya, Çin ve Brezilya şirketlerine ise mesafeli durduğu bildirildi. Bu ülkeler Kaddafi rejimine karşı savaşa karşı çıkmışlardı. Rusya bugün resmi olarak Konseyi tanıdı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *