ANASAYFA arrow right Ekonomi

İthalatı yüzde 15'lik teşvik bitirecek

İthalatı yüzde 15'lik teşvik bitirecek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.10
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.10
Çin mallarının yüzde 15 daha ucuz olması nedeniyle Türkiye'nin ara malı ithalatçısı durumuna düştüğü tespit edildi.
Çin mallarının yüzde 15 daha ucuz olması nedeniyle Türkiye'nin ara malı ithalatçısı durumuna düştüğü tespit edildi.

Teşvik çalışmaları oranın sıfırlanması üzerine yoğunlaştı. Hükümet'in cari açığı düşürmek amacıyla yerli ara malı üretimini teşvik etmeye yönelik başlattığı çalışmalar netleşmeye başladı. Türkiye'nin Çin'den ithal ettiği ara mallarının yerli ara mallarına göre sadece yüzde 15 daha ucuz olduğu tespit edildi. Bu tespit üzerine yeni teşvik çalışmalarının bir ayağı bu farkın "sıfırlanması" üzerine kuruldu. Vergi, sigorta, arsa ve benzeri teşviklerle bu farkın kolaylıkla kapatılacağı belirtildi.

ÇİN UCUZA ÜRETİYOR
Bugün'ün edindiği bilgilere göre, cari açığın en önemli nedenleri arasında sayılan ara malı ithalatını durduracak teşvik önlemleri, Çin'in rekabet avantajını sona erdirecek bir yapı üzerine oturtuluyor. Yapılan çalışmalara göre Çin ile Türkiye arasında ara malı üretiminde Çin'in ortalama yüzde 15 oranında rekabet avantajı bulunuyor. Yani Çin, ara mallarını Türkiye'ye göre yüzde 15 oranında daha ucuz üretmeyi başarıyor.
Söz konusu oranın "ortalama" olduğuna işaret edilirken özellikle elektrik ve elektronik ürünlerle beyaz eşya ve çeşitli mutfak eşyalarında yüzde 15'lik desteğin ithalatı tamamen durdurabileceği belirlendi. Ara malının yoğun kullanıldığı diğer sektörlerde de benzer oranlardaki iyileştirmelerin yeterli olacağı, bazı sektörlerde ise desteğin daha yüksek olması gerektiği ifade edildi.

İSTİHDAM ARTACAK
Konuya ilişkin bilgi veren kaynaklar, "Yerli yatırımcıyı ithalata zorlayan maliyet farkı tek bir destekle olmaz. Bir puan oradan üç puan buradan bir çok destek unsuru bir araya getirildiğinde yüzde 15 kolaylıkla yakalanabilir" dediler. Yüzde 15'lik maliyet farkının ortadan kaldırılması halinde başta Çin olmak üzere yurt dışından yapılan ara malı ithalatının önünün büyük ölçüde kesileceğine işaret eden uzmanlar, bu sayede ithal ara mallarının üretimi için fabrikaların yeniden üretime geçeceğini bu sayede istihdamdaki sıkıntıların aşılacağını belirtiler.

GÜMRÜK VERGİSİ GELEBİLİR
Ara malı üretimini teşvik etmek amacıyla düşünülen vergi cephesinde ise gümrük vergisi ve üretim vergisi şeklinde iki ayrı mekanizma üzerinde duruluyor. Buna göre, özellikle Çin başta olmak üzere AB dışındaki üçüncü ülkelerden Türkiye'ye gelen ithal ara mallarına ilave gümrük vergisi konularak ithalat maliyetinin artırılması üzerinde fikir jimnastiği yapılıyor. Üretim aşamasında ise, belirli bir süre vergi muafiyeti ya da çeşitli girdilerde vergi indirimi ile istihdama orantılı kademeli vergi avantajları üzerinde çalışılıyor.

UCUZ MAZOT
Ara malı ithalatının yüksek olduğu sektörler arasında yer alan madencilikteki sorunun çözümü için, yerli cevher üretimine mazot desteği verilmesi talep edilmişti. Sektörün en önemli girdi kalemi olan mazotta ÖTV benzeri bir indirimin ne düzeyde ithalatı durduracağı üzerinde de hesap yapılıyor

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *