ANASAYFA arrow right Ekonomi

Katma Değer Vergi oranı düşürülmeli

Katma Değer Vergi oranı düşürülmeli
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Avukatlık hizmetlerinde öngörülen yüzde 18 oranlı Katma Değer Vergisi’nin oranının düşürülmesi gerektiğini söyleyen Av.
Avukatlık hizmetlerinde öngörülen yüzde 18 oranlı Katma Değer Vergisi’nin oranının düşürülmesi gerektiğini söyleyen Av. Mehmet Cihan Mercimek, “Zira avukatlar, verdikleri avukatlık hizmetinin karşılığında aldıkları ücretin yüzde 18’ini KDV, en az yüzde 20’sini ise stopaj veya gelir vergisi olarak ödedikleri için ekonomik olarak özgür olamamaktadır. Katma değer vergisinin oranlarının düşürülmesi gerekliliğin yanında avukatların zorunlu müdafilik görevlendirme ücretleri de 2020 yılında oldukça düşüktür” dedi.
Mercimek, “Zira Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre ağır ceza mahkemelerinde avukatlık ücreti 6 bin 810 TL, Asliye Ceza Mahkemelerinde ise 3 bin 400 TL iken yine Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen CMK gereği zorunlu müdafilik görevlendirmelerinde Asliye Ceza Mahkemelerinde takip edilen davalar için 593 TL, ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için bin 65 TL öngörülmüştür. Zira 2020 yılına ilişkin zorunlu müdafilik ücret tarifesi halen açıklanmamıştır. 5320 Sayılı, Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 13. maddesi uyarınca, CMK gereğince Baro tarafından atanan müdafi/vekillere ödenecek ücretin avukatlık ücret tarifesinden ayrık olarak hazırlanacağı hüküm altına alınmıştır. Her ne kadar avukatlık asgari ücret tarifesinden düşük miktarda bu tarifenin hazırlanacağına ilişkin bir hüküm bulunmasa da, bu zamana kadar hazırlanan tarifelerde aynı hizmet verilmesine rağmen avukatlık asgari ücret tarifesinden çok düşük ücretler belirlenmiştir” diye açıklama yaptı.
Somut olarak kanuni
düzenleme yapılmadı
Yargı reformunun 2 yıldan hayata geçirilmediğini kaydeden Mercimek, “Özellikle ceza yargılamalarında infaz değişikliği çalışmaları tam olarak açıklanmadığı gibi yürürlük işlemleri de durdurulmuştur. Gerek nafakaya ilişkin düzenlemeler gerek velayete ve çocuk teslimine ilişkin düzenlemeler gerek de cezaların affı veya ceza indirimine ilişkin düzenlemeler yapılacağı ve adalet hizmetlerinin iyileştirileceği açıklansa da somut olarak bir kanuni düzenleme yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.
Avukatlık mesleğine ilişkin düzenlemeler
bir an evvel hayata geçirilmeli
Avukatlık mesleğine ilişkin düzenlemelerin bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini anlatan Mercimek, “Yargı hizmetlerinde mesleğe giriş sınavının yanı sıra hâkim ve savcı sınavlarında ‘’sözlü mülakat’’ adı altında yapılan mülakatların şeffaf ve denetime açık şekilde yapılması, hâkim ve savcılık mesleğinde liyakatin sağlanması adına son derece önemlidir. Adayların başarısız olması durumunda bunun nedeni açıklanmadığı gibi adayların itiraz hakkı da bulunmamaktadır. Adayların olası bir yargısal başvurusunda ise mülakatlar kamera sistemi ile kayıt altına alınmadığı için adayların sorulan sorulara doğru cevap vermiş olduğunu kanıtlaması oldukça güçtür. Bu nedenle Adalet Bakanlığı’nın asıl amacının ‘etkin, bağımsız ve tarafsız yargı hizmetlerinin’ sağlanması olduğu düşünüldüğünde gerek hâkim ve savcılık mesleğine gerek de savunma makamının temsilcisi olan avukatlık mesleğine yönelik çalışmalar yaparak bu mesleklerin iyileştirilmesi sağlanmalıdır” dedi.
Avukat Mehmet Cihan Mercimek konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Adalet Bakanlığı tarafından yargı reformu çalışmaları bir an evvel yürütülmeli ve gerek yapılan sınavların şeffaf olması gerektiği, gerek avukatlık mesleğinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar, ceza yargılamalarında infaz affı veya indirimi çalışmaları, nafaka ve velayete ilişkin çalışmalar araştırılarak ulusal anlamda hukuk devleti ilkesi güçlendirilmeli ve adalet hizmetleri daha etkin hale getirilmelidir.” Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *