Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Yeni Büyükşehir Yasası ile beraber, mücavir alan dışında bulunan ruhsatsız konutların ruhsatlı hale gelmelerini sağlayacak düzenleme 6360 Sayılı Kanun ile belirlenmiştir” denildi.
Kamuoyunda yeni büyükşehir yasası olarak bilinen 6360 sayılı Kanun’un 06.12.2012 tarihinde yürürlüğe girdiği hatırlatılarak, “Kanun ile tüm büyükşehir belediyelerinde olduğu gibi ilimizde de il sınırının tamamı büyükşehir belediye sınırı olarak belirlenmiş ve tüm köyler mahalle olarak bağlı bulundukları ilçelere katılmışlardır. Başka bir ifade ile bundan böyle il sınırımız içerisinde köy statüsünde bir yerleşme yeri bulunmayacaktır” diye açıklama yapıldı.
Söz konusu kanun gereğince köylerde ya da mezralarda yer alan daha önce ruhsat ya da izin alınmadan yapılmış olan, konut ve ahır, ağıl, kümes, hara, süt üretim tesisleri, samanlık, gübrelik gibi tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köyde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, fırın, kahve, lokanta, pansiyon, tanıtım ve teşhir büfeleri ve yerleşim yeri halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatiflerin, binalarının yasal olarak ruhsatlandırılması imkanının doğduğu bildirildi.
Ruhsata uygunluğun tespitine ilişkin gerekli olan “Fen ve Sanat Kuralları Raporu” hazırlanması hususunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, üniversite ve belediyelerin yetkilendirildiği kaydedildi.
Bu kapsamda yapı sahiplerinin gerekli incelemeler için;
-Başvuru dilekçesi,
-Tapu senedi veya tapu yerine geçecek tapu kayıt örneği,
-Yapı ve parselin yerlerinin gösterildiği Kadastro Müdürlüğünden alınacak kroki,
-06.12.2012 tarihi itibari ile adrese dayalı Ulusal Adres Bilgi Sistemine kayıtlı olduğunu gösterir belge veya yine 06.12.2012 tarihi itibari ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uydu fotoğraflarıyla tespit edildiğine ilişkin belge,
-Varsa inceleme yapılacak yapıya ilişkin hazırlanmış her türlü plan, proje, muhtarlık izni, Valilik uygun görüşü vb. ile birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, tüm Belediye Başkanlıkları veya ilimiz dâhilinde bulunan üniversitelere başvurmaları gerekiyor.
Başvuru sonrası yapılacak inceleme neticesinde şayet ilgili yapıya “Fen ve Sanat Kurallarına Uygun” raporu verilirse; bu rapor ile birlikte vatandaşların İl Özel İdaresine başvurarak yapılarının ruhsatlandırılmış sayıldığına dair belge alacakları açıklandı.
Bu kapsamda ruhsatlandırılmayan bina ve konut sahiplerinin ileriki süreçte sorun yaşamamaları için gereken hassasiyetin gösterilmesi ve başvurularını en kısa sürede yapmaları büyük önem taşıdığı vurgulandı.Cihan Ölmez

YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.01
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.01
mücavir alan dışında bulunan ruhsatsız konutların ruhsatlı hale gelmelerini sağlayacak düzenleme 6360 Sayılı Kanun ile
İlginizi Çekebilir

Tarım ÜFE mayısta aylık bazda yüzde 0,23 arttı
#Ekonomi / 17 Haziran 2025

Yatırım teşviklerine sınırlama getiriliyor
#Ekonomi / 17 Haziran 2025

Cari açık nisanda 7,86 milyar dolar oldu
#Ekonomi / 16 Haziran 2025

Derinleşen ekonomik kriz emekçileri yoksullaştırıyor
#Ekonomi / 16 Haziran 2025

AKP döneminde 72.3 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı
#Ekonomi / 11 Haziran 2025

İcra dairelerine gelen dosya sayısı bir yılda 1 milyon 519 bin adet arttı
#Ekonomi / 11 Haziran 2025
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *