ANASAYFA arrow right Ekonomi

Merkezi yönetim bütçesi ilk defa 1 trilyonu aşacak

Merkezi yönetim bütçesi ilk defa 1 trilyonu aşacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Gelecek yıl bütçe gelirleri 956.6 milyar, vergi gelirleri 784.6 milyar, bütçe açığı ise 38.9 milyar olarak ön görüldü
Gelecek yıl bütçe gelirleri 956.6 milyar, vergi gelirleri 784.6 milyar, bütçe açığı ise 38.9 milyar olarak ön görüldü

Meclis'te 2020 Merkezi Yönetim bütçesinin görüşülmesine devam ediliyor. Aralıksız 12 gün boyunca sürecek olan görüşmeler sırasında sıklıkla tartışmalar yaşanıyor.
TBMM Genel Kurul'da 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri (bütçe görüşmeleri) 9 Aralık’ta başladı. Aralıksız 12 gün boyunca sürecek olan görüşmeler 20 Aralık’ta son bulacak. Bütçe oylamanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulacak ve Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte 1 Ocak 2020 itibariyle yürürlüğe girecek.
Kamu idarelerinin bütçe ve kesin hesapları üzerindeki görüşmeler sekiz turda tamamlanacak. 17 Aralık’ta 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin 4 maddesi, 18 Aralık Çarşamba günü 9 maddesi, 19 Aralık Perşembe günü ise 9 maddesi görüşülecek.
Meclisin bütçe maratonu, 20 Aralık Cuma günü bütçenin tümü üzerinde yapılacak son konuşmalarla tamamlanacak. Gruplar ve hükümetin turlardaki konuşma süreleri, günlerine göre 60-70 dakika olarak belirlendi.
İlk kez 1 trilyon sınırını aşacak
Bütçe eğer kabul edilirse 2020'de ilk kez 1 trilyon lira sınırı aşarak, 1 trilyon 95 milyar TL büyüklüğe ulaşacak. Gelecek yıl bütçe gelirleri 956.6 milyar, vergi gelirleri 784.6 milyar TL, bütçe açığı ise 38.9 milyar TL olarak öngörüldü.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım görüşmeler sonunda milletvekilleri ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bütçe üzerine yapılan ilk oturumda İYİ Parti Grubu adına Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, MHP Grubu adına Grup Başkan Vekilleri Erkan Akçay ile Muhammed Levent Bülbül; HDP Grubu adına Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ile Sezai Temelli; CHP Grubu adına Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu; AKP Grubu adına İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli ve Lütfi Elvan söz aldı.
Bütçenin Meclis'e geldiği ilk gün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bir sunuş konuşmasını yaptı. Oktay ekonomide yaşanan dalgalanmalar, yaptırım tehditleri ve bölgesel belirsizliklerinin, Türkiye'yi hedeflerinden uzaklaştırmadığını aksine hedeflerine daha sıkı sarılmaya yönelttiğini kaydetti. Oktay, "2020 yılı bütçesini, toplumumuzun tüm kesimlerini kapsayan sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve toplumsal refah artışı için bir fırsat olarak görüyoruz" diyerek 2020 bütçesinin, 82 milyonun bütçesi olduğunu söyledi.
Oktay 2020 büyüme hedeflerinin ise yüzde 5 olarak belirlendiğini kaydetti.
Kılıçdaroğlu tepki gösterdi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bütçeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerine yardımcısı Fuat Oktay'ın sunmasına tepki gösterdi:
Kılıçdaroğlu "Buraya gelip bütçeyi sunan kişi devlet memuru. Hani biz demokrasi diyorduk, milli irade diyorduk. Normalde buraya sayın cumhurbaşkanının gelmesi lazım. Kendi bütçesi. Gelip bütçeyi sunması lazım. Devlet memuru bütçeyi sunuyor. Sayın Erdoğan başka bir yerde konuşma yapıyor" diye konuştu.
Ahmet Şık söz aldı, tartışma çıktı
Yapılan görüşmede HDP adına söz alan İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, "Bütçe görüşmeleri için söz aldım. Ancak bu konu ile ilgili söyleyeceklerimi kısa tutacağım" dedikten sonra Ahmet Davutoğlu ve Erdoğan arasındaki karşılıklı 'yolsuzluk' ithamlarına gönderme yaparak 'Pelikan çetesine ve istihdam ettikleri trollere değil, geç de olsa konuşmaya başlayan devrik yöneticilerinize kulak verin ki sıra size geldiğinde etrafınızda sesini çıkaracak olanlar bulunsun" dedi.
Şık "Devletin kaynaklarını savaşa peşkeş çeken hiçbir bütçe halk yararına değildir. Hakikati size her söylediğimizde kolaylıkla; vatan haini, bölücü, terörist, FETÖ'cü, kalleş, devlet düşmanı diye yaftalıyorsunuz. Sadece bize de değil eski cumhurbaşkanlarınızdan başbakanlarınıza bakanlarınıza kadar her kim ne olduğunuzu söylüyor. Hakaretleriniz hazırda bekliyor" diye devam etti.
Şık'ın konuşmasının ardından AKP grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Şık'a tepki göstererek "Kendisine tavsiyem meyhaneye ayırdığı vakitten daha fazlasını Meclis'e ayırmasıdır" ifadelerini kullandı. Muş'un ifadelerine itirazda bulunan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise kullanılan ifadelerin hakaret olduğunu belirterek oturuma ara verilmesini istedi. HDP'nin itirazı üzerine oturuma ara verildi.
Özelleştirme kavgası
Bugünkü görüşmelerde ise CHP Grubu adına Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül söz aldı. Bülbül'ün özelleştirme uygulamalarına yönelik eleştirileri ve Tank Palet fabrikasına yönelik sözleri üzerine, AKP'li bir vekilin "Eşek gibi anırıyorsunuz" dediği iddia edildi. Bu sözlerin ardından AKP'li ve CHP'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.
TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç oturuma ara verirken kavganın daha da büyümesini araya giren diğer milletvekilleri önledi.
Yaşanan arbedede vekiller birbirlerine hakaret ederken Meclis Başkanı oturuma ara verdi. Bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *