ANASAYFA arrow right Ekonomi

Meslek sahibi olmayan kadınlara iş imkanı

Meslek sahibi olmayan kadınlara iş imkanı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Doğal Yaşam Pazarı’nda kadınlar evde ürettiklerini satışa sunarken, ev ekonomisine de katkıda bulunuyor
Doğal Yaşam Pazarı’nda kadınlar evde ürettiklerini satışa sunarken, ev ekonomisine de katkıda bulunuyor

Gaziantep Kent Konseyi Kadın Meclisi, tamamı kadınlardan oluşan Doğal Yaşam Pazarını kurdu. Yaklaşık 2 yıldır kurulan Doğal Yaşam Pazarı, meslek sahibi olmayan kadınlara iş imkanı sunarken, çalışmayan kadınlar da bu sayede ev ekonomisine katkıda bulunuyor.

Her hafta Pazar günü kadınlar evde ürettikleri ürünleri satmak için Kavaklık Mahallesi Hayri Tütüncüler Parkı’nda kurulan çadıra geliyor. Doğal Yaşam Pazarı, kadının ev ekonomisine büyük bir katkı sağladığını söyleyen Sevgi Köylü, “Doğal Yaşam Pazarı, 11 Mart 2018 tarihinde kuruldu. Bu tarihten itibaren her haftanın Pazar günü 90 kadınla birlikte ürünlerimizi getirip stantlarımızı açıyoruz. Kadınların sayısı daha önce bu kadar değildi, sayımız gittikçe arttı. Daha müracaat eden çok sayıda kadın arkadaşımız da var. Pazarın kurulduğu yerin dar olmasıyla sayı olarak bu kadar kalabildik. Sayıyı arttırmak istiyoruz. Ama yerimiz dar. Yerimiz genişletilirse neden olmasın” dedi.
Her kadının evde ürettiği ürünleri getirip sattığını söyleyen Köylü, amaçları evde oturan kadınları, ev ortamından çıkarmak olduğunu sözlerine ekledi.

‘Kadınlar bir meslek sahibi oldu’
Gaziantep Kent Konseyi Kadın Meclisi’ndeki kadınların yapmış olduğu anketin sonucunda Doğal Yaşam Pazarı’nın kurulmasına karar verildiğini söyleyen Köylü, “Kent Konseyi Kadın Meclisi Tuba Satılalkan’ın fikri. Gaziantep Kent Konseyi Kadın Meclisi, kadınlar neler yapabilir diye düşünmüş ve bu projeyi ortaya çıkarmışlar. Bu proje daha önce Primell Alışveriş merkezinde uygulanmış. Proje daha sonra tamamen kadınlardan oluşacak bir Pazar fikrine dönüşmüş. Proje bizim için ve burada çalışan kadınlar için bence çok güzel bir fikir. Kadınlar, buraya ilk geldiklerinde çok çekingenlerdi. Ama zamanla daha rahat olmaya başladılar. Daha özgüvenli oldular. Kendi ürünlerini satıyorlar. Ve çok iyi bir satış elmanı oldular. Kadınlar bir meslek sahibi oldu diyebiliriz” şeklinde konuştu.

‘Satıcıların hepsi kadın, ürünler
doğal ve Gaziantep yöresine ait’
Doğal Yaşam Pazarı’nın diğer pazarlardan farklı olduğunu belirten Köylü, “ Diğer pazarla oranla bu pazarda gerçekten kadına değer veriliyor. Bu pazarın bir diğer farkı satıcıların hepsinin kadın olması ve satılan ürünlerin neredeyse tümü Gaziantep yöresine aittir. Bir diğer fark ise, bu ürünleri kadınların kendi evinde üretiyor olmalarıdır ”şeklinde konuştu. Esra Aydın
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *