ANASAYFA arrow right Ekonomi

Pamuk ipliği ithalatına koruma önlemi

Pamuk ipliği ithalatına koruma önlemi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.53
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.53
İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kahramanmaraş, Türkiye ipliğinin yüzde 35'ni üretiyor


İthalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu, pamuk ipliği ithalatında, 3 yıl süreyle gümrük kıymeti üzerinden ek mali yükümlülük şeklinde korunma önlemi uygulanmasına karar verdi.

Ekonomi Bakanlığının konuyla ilgili İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğe göre, İthalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu, gümrük tarifi pozisyonu 52.05 olan pamuk ipliği (dikiş ipliği hariç) ithalatında, geçici önlemin uygulama süresi dahil olmak üzere 3 yıl süreyle gümrük kıymeti üzerinden 1. dönem için yüzde 10 (kilogram başına en düşük 0,29 dolar, en yüksek 0,85 dolar), 2. dönem için yüzde 9 (kilogram başına en düşük 0,26 dolar, en yüksek 0,80 dolar), 3. dönem için de yüzde 8 (kilogram başına en düşük 0,23 dolar, en yüksek 0,75 dolar) oranında ek mali yükümlülük uygulanmasına karar verdi.
Kurul, Dünya Ticaret Örgütü Korunma Önlemleri Anlaşması gereğince gelişmekte olan ülkelere muafiyet tanınmasına ve önlemin istihsali konusunda Bakanlar Kuruluna öneride bulunulmasına da karar verdi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, pamuk ipliği ithalatındaki korunma önlemi uygulamasının 3 yıl daha uzatılması ile ilgili olarak, ''Bu karar Türk sermayesi ve çalışanlarının desteklenmesi anlamına gelmektedir'' dedi..
Türkiye'deki ticaret ve sanayi odaları ile sektördeki firmaların konuyla ilgili Ekonomi Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Karaküçük, özellikle üreten sektörler açısından korunma önleminin daha da önemli hale geldiğini kaydetti.
Global krizle birlikte ülkelerin milli sektörlerini korumaya yönelmeye başladığını ifade eden Karaküçük, ''Ülkemiz tekstil sektöründe ciddi bir üretim üssü haline geldi. Dolayısıyla dünya ile rekabet edebilmek için bu tür kararların alınması gerekiyordu. Bu anlamda başta Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a teşekkür ediyoruz'' diye konuştu.
Kahramanmaraş'ın Türkiye ipliğinin yüzde 35'ni ürettiğinin altını çizen Karaküçük, sektörün canlanması anlamında alınan bu kararı gayet olumlu bulduklarını dile getirdi.SHA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *