ANASAYFA arrow right Ekonomi

Türkiye’nin referandum gündemine kilitlenmesi ihracat artışını sınırlandırdı”

Türkiye’nin referandum gündemine kilitlenmesi ihracat artışını sınırlandırdı”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.49
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.49
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Nisan ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artışla 11 milyar 866 milyon dolar oldu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Nisan ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artışla 11 milyar 866 milyon dolar oldu. TİM Başkanı Büyükekşi, “Nisan ayı takvim etkisinin negatif olduğu aylardan biri oldu ve ihracat artışımız ortalamanın altında gerçekleşti. Ayrıca, Nisan ayının ilk yarısında Türkiye’nin referandum gündemine kilitlenmesi de ihracat artışımızı sınırlandıran bir başka unsur oldu” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre Nisan ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarak 11 milyar 866 milyon dolar oldu. 2017’nin ilk dört ayında yüzde 6,7’lik ihracat artışı yakalanırken, son 12 aylık ihracat da bir önceki yıla göre yüzde 4 artışla 145 milyar 656 milyon dolara ulaştı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bu dönemde bazı aylarda takvim etkisinden ötürü ortalamanın üzerinde ya da altında ihracat artışları gördük. Nisan ayı da takvim etkisinin negatif olduğu aylardan biri oldu ve ihracat artışımız ortalamanın altında gerçekleşti. Ayrıca, Nisan ayının ilk yarısında Türkiye’nin referandum gündemine kilitlenmesi de ihracat artışımızı sınırlandıran bir başka unsur oldu” ifadelerini kullandı.
Büyükekşi, referandum sonrası Türkiye’nin yönünün ekonomiye çevrileceğini belirterek, “Yılbaşından bu yana gündemimizin ilk sıralarında yer alan bu halk oylamasının sona ermesi ile birlikte Türkiye olarak yönümüzü ekonomiye çevireceğiz. Belirsizliğin ortadan kalkmasının ardından ertelenen yatırım ve tüketim kararlarının da devreye girmesiyle birlikte, ekonomimizde önemli ölçüde bir canlanma yaşanmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
TİM verilerine göre, yılın ilk dört ayında otomotiv sektörü, ihracata en yüksek katkıyı sunan sektör oldu. Bu dönemde yakalanan 4,5 milyar dolarlık ihracat artışının 1,7 milyar dolarlık kısmı tek başına otomotiv sektöründen geldi. Otomotivin ardından en yüksek ihracat artışı petrol ve hammadde fiyatlarındaki artışın etkisiyle çelik ve kimyevi maddeler ve mamulleri sektörlerinde yaşandı. Bu dönemde çelik ihracatı yüzde 43 artışla 4 milyar dolara çıkarken, kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründeki ihracat ise yüzde 17 artışla 5,3 milyar dolar seviyesine yükseldi. Nisan ayında olduğu gibi ilk dört aylık dönemde de Hazır Giyim sektörünün ihracatı geriledi.
TİM Başkanı Büyükekşi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne ilişkin ise “İşçi ve emekçi kardeşlerimizin tüm dünyada birlik ve dayanışma günü olarak kutlanan ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik ediyorum. İşçi ve emekçilerimiz, alın terleriyle akıl terlerini birleştirerek ülkemizin ilerlemesinde ve refah düzeyinin yükselmesinde önemli paya sahip. Bu güzel günün barış ve kardeşliğin egemen olduğu bir bayram havasında kutlanmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. ANKA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *