ANASAYFA arrow right Güncel

4 yılda 100 bin göç aldık

4 yılda 100 bin göç aldık
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.58
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
Gaziantep’in en ciddi sorunu iç göç

Gaziantep'e göç eden kişi sayısının son 4 yıl içinde 100 bin sınırına dayandığı bildirildi. Gazikent Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, üniversite bünyesindeki ''Göç, Nüfus, Eğitim ve İstihdam Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi''nin kentin en ciddi yaralarından birisi olan iç göç konusunda çeşitli çalışmalar yaptığı belirtildi. 


İç göçün sosyo ekonomik
yapıya etkileri tespit edilecek
Bu çalışmalardan ''Gaziantep'in İç Göç Konusunda Mevcut Durum Analizinin Yapılması ve Strateji Belgesinin Hazırlanması'' projesinin, İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın Doğrudan Faaliyet Destek Programı kapsamında destek görmeye hak kazandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Proje kapsamında Gazikent Üniversitesi Proje Ekibi koordinasyonunda, Gaziantep'e göçle gelen 1000 hane halkına anket yapılarak iç göçün, Gaziantep'in sosyo-ekonomik yapısına etkilerini tespit edilecek ve çözüme yönelik olarak valilik, belediyeler, ticaret ve sanayi odaları, sivil toplum kuruluşları, vakıflar gibi yerel paydaşlar ile çalıştaylar yapılarak bu etkilerin olumsuz yanlarının nasıl ortadan kaldırabileceğine ilişkin stratejiler geliştirilecektir. Proje sonunda iç göçle ilgili geliştirecek stratejiler, birçok bölgesel ve ulusal kurum ve kuruluşa yön verecektir.'' 


En belirgin göç faktörlerinden
biri iş ve yüksek gelir beklentisi
Göçün ekonomik, sosyal ve siyasal birçok nedeni bulunduğu ancak en belirgin faktörlerin iş ve yüksek gelir beklentileri olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, Türkiye'nin en hızlı göç alan kentlerinin başında gelen Gaziantep'e göç eden kişi sayısının son 4 yıl içerisinde 100 bin sınırına dayandığı vurgulandı. 


Üç yılda Şanlıurfa’dan 12 bin 928 kişi geldi
Gaziantep'e göç eden kişilerin nüfusa kayıtlı oldukları illerin başında Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Adıyaman geldiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ''2009 yılı göstergelerine baktığımızda, GAP bölgesinde 9 ilden biri olan Gaziantep'in aldığı göç oranının verdiği göç oranından fazla olduğu görülmektedir. Diğer 8 ilde ise verilen göç alınandan daha fazladır. TÜİK verilerine göre, Gaziantep'e 2007-2010 yılları içerisinde Şanlıurfa'dan 12 bin 928 kişi göç etti ve Şanlıurfa rekor göç oranıyla diğer illeri açık farkla geride bıraktı.

Kaliteli sağlık, eğitim ve diğer sosyal
hizmetlerden faydalanma isteği var
En fazla göçün yaşandığı kentlerin başında gelen Kahramanmaraş'tan Gaziantep'e 4 yıl içerisinde 5 bin 641 kişi göç ederken, aynı dönemde Adıyaman'dan 5 bin 34, Kilis'ten 4 bin 457, Hatay'dan 3 bin 689, Adana'dan 3 bin 994, Mersin'den 3 bin 292, Osmaniye'den 2 bin 114, Mardin'den bin 716, Şırnak'tan bin 371, Diyarbakır'dan bin 419, Van'dan bin 78 ve Batman'dan ise 577 vatandaş göç etti.'' Açıklamada, Gaziantep'e göçün önemli bir nedeninin de kaliteli sağlık, eğitim ve diğer sosyal hizmetlerden faydalanma isteği olduğu kaydedildi. AA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *