Ramazan Bayramı sonrasında işlerin durduğunu söyleyen Aşkın, “Doların artması ürünlerimizin yükselmesi anlamına geliyor. 1000 liraya sattığımız bir ürünü aynı fiyata alamıyoruz. Gaziantep tekstilde çok iyi konumda ilerleyen zamanlarda daha iyi noktalara geleceğini düşünüyoruz” dedi.
Kentimizde hazır al-sat bitmek üzere
Aşkın, “Kentimizde hazır al-sat bitmek üzere. Bizden alışveriş yapanlar daha çok Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerden geliyordu. Ancak Diyarbakır, Van ve Batman’a da aynı emsalde toptancı açılınca oraya yöneldiler. Bu da al-satı olumsuz etkiledi” ifadelerini kullandı.
Kirası 30 bin lira olan bir iş yerinin
gideri aylık 75-80 bin lira civarında
Aşkın, “Bazı ürünleri Türkiye genelinde sadece Gaziantep üretiyor. Örneğin; çocukların giydiği kot. Çocuk kotu yapan il yok diye tahmin ediyorum. Triko ve okul kıyafetlerinde aynı şekildeyiz. O yüzden üretimin artacağı kanaatindeyim. Ayrıca kiralar çok yükseldi. Geçen sene 10 bin lira dükkanın kirası 20 bin lira olurken, Avrat pazarında kiralık dükkan 30 bin TL civarında, ancak imalatın yapıldığı Ünaldı’da ise 40-50 bin lira civarında diyorlar. Kirası 30 bin lira olan bir iş yerinin gideri aylık 75-80 bin lira civarında” şeklinde konuştu.
Karşılıksız çıkan çeklerin
cezalarının arttırılması gerekiyor
“Hedefimiz ilk önce nakit para” diyen Aşkın, bankaların kredi vermediğini söyledi. “Karşılıksız çıkan çeklerin cezalarının arttırılması gerekiyor. Çek yazıyor, tahsilata gittiğinizde, “İşlerim ters gitti, ödemeyeceğim” diyor. Hukuki süreç ise çok uzun sürüyor” şeklinde konuştu.
Ödenmeyen çeklerin karşılığını
ödemek zorunda kaldık
Kahramanmaraş depremlerinin üretimin düşmesine neden olduğunu kaydeden Aşkın, “Depremin meydana geldiği illere vadeli ürün sattık, ama tahsilat yapamadık. Ödenmeyen çeklerin karşılığını ödemek zorunda kaldık. Deprem nedeniyle hazır giyimde sektöründe maddi olarak zarar görmeyen esnaf sayısı çok az” tespitini yaptı. Haber Merkezi