Dünya Eczacılar Günü dolayısıyla açıklama yapan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, ‘’Ülkemizde TÜİK’in 2030 yılı projeksiyonlarına göre 2023-2030 yaşlı nüfus artışının yüzde 26,5 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Yaşam süresinin artmasına paralel olarak ülke nüfusunun da hızla yaşlanmasının; hastalık yükü, hasta yoğunluğu, ilaç ihtiyacının artışı ve tedavi maliyetlerinin yükselmesine yol açması kaçınılmaz’’ tespitini yaptı.
Kronik hastalıkların görülme sıklığındaki artışın, bulaşıcı hastalıkların küresel ölçekte engellenemeyen yayılımının, antibiyotik direncin, ilaçlara ve diğer sağlık ürünlerine erişimde yaşanan sıkıntıların, sağlıktaki eşitsizliklerin, güçlü ve sürdürülebilir sağlık sistemlerinin geliştirilmesinin tüm ülkelerin en önemli gündemleri arasında yer aldığını ifade eden Demirci, bu gündemlere yönelik stratejilerin temelinde ise birinci basamak sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi, sağlık risklerinin önlenmesi ve sağlıkta olağanüstü durumlara karşı hazırlıklı olmanın bulunduğunu vurguladı.
Pandemi ve sonrasında ilaç tedarikinde yaşanan sorunlar AB ülkelerini harekete geçirdi
Stratejik bir ürün olan ilaca güvenli ve kolay erişimin, üretim ve tedarik zincirinin sağlamlaştırılmasının en etkili yolunun şüphesiz ki yerli ve milli ilaç üretiminden geçtiğine dikkat çeken Demirci, ‘’Özellikle pandemi ve sonrasında ilaç tedarikinde yaşanan sorunlar AB ülkelerini de harekete geçirdi. Geçtiğimiz Mayıs ayında yayınlanan tavsiye kararlarıyla özellikle kritik ilaçlar listesinde yer alan ilaçların üretim ve dağıtımındaki aksaklıkların giderilmesi ve tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi için ilaç üretimini Asya’dan yeniden Avrupa’ya geri getirmeye dair çalışmalar hızlandırıldı. Ülkemizde de acilen yerli ve milli ilaç seferberliği başlatılmalı’’ çağrısında bulundu.
Kamuda görevli eczacıların çalışma koşulları özlük hakları acilen iyileştirilmeli
Kamuda görev yapan eczacıların çalışma koşullarında iyileştirilmelerin hayata geçirilmesi ve özlük haklarındaki yapısal sorunların acilen çözüme kavuşturulmasını isteyen Demirci, ‘’Kamudan emekli meslektaşlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalı. Serbest Eczanelerde hizmet sunan meslektaşlarımızın koruyucu-önleyici sağlık hizmetleri, akılcı ilaç kullanımı, kronik hastalıkların takibi ve yönetimindeki rol ve sorumlulukları hem finansal açıdan hem de mevzuat çerçevesinde geliştirilmeli’’ açıklamasını yaptı.
Kamuda, ilaç sanayinde ve akademide eczacı istihdamı artırılmalı
‘Serbest eczanelerin içinde bulundukları ekonomik dar boğazdan kurtulmaları ve hizmet sürekliliklerinin sağlanması adına gerekli iyileştirmeler yapılmalı’ diyen Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Yardımcı Eczacılık uygulamalarının hem meslektaşlarımız hem de kamu ve toplum yararına daha iyi koşullara getirilebilmesi adına gerekli adımlar atılmalı. Kamuda, ilaç sanayinde ve akademide eczacı istihdamı artırılmalı.
Kontrolsüzce açılan eczacılık fakültelerinin yarattığı niteliksel ve niceliksel sorunlar gözetilerek artık yeni eczacılık fakültesi açılmamalı, mevcut fakültelerin akreditasyon gerekliliklerini tamamlamaları sağlanmalı.’’