Tük Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, “Anayasa Mahkemesi gecikmeksizin kararını acilen vermeli. Karar verildikten sonra Öğretmenlik Meslek Kanun’dan var olan eksiklikler tamamlanarak öğretmenlere yaraşır bir kanun yürürlüğe konulmalı” diye konuştu.
Adaletsizliklerin giderileceği hususlarının yer almasını talep ediyoruz
Türk Eğitim-Sen olarak Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılmış olmasını olumlu ancak kadük bir halde yürürlüğe girdiğini kaydeden Avan, “Önümüzdeki yasama döneminde de Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun içeriğinin doldurulması noktasında gayret ortaya koyacağız. Türk Eğitim-Sen olarak kanunda; liyakat ve ehliyeti önceleyen bir yönetici atama sisteminin inşa edilmesi, öğretmenlerin farklı istihdam modelleriyle mağdur edilmesine göz yumulmaması, tüm branşlarda maaş karşılığı on beş saate eşitlenmesi, başarıyı önceleyen ödül sistemini, özlük ve mali haklar bakımından var olan adaletsizliklerin giderileceği hususlarının yer almasını talep ediyoruz” dedi.
Başkan Avan, “1739 sayılı Milli Eğitimin Temel Kanunu’nda hem de Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun 3. Maddesinde öğretmenlik uzmanlık mesleği olarak tanımlandı. Dolayısıyla zaten uzmanlık mesleği olan öğretmenliğin yeniden sınava tabi tutularak kariyerlerinin belirlenmesini doğru bulmuyoruz. Heyetin vereceği karar ile daha önceden olduğu gibi öğretmenlerimizin yıllarca mağdur olacağı bir sürece mahkûm kalmamasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
“17 yıl önce ortaya çıkan mağduriyetin sorumlusu Anayasa Mahkemesi değil” diyen Avan, “Düzenleme kamu idaresine aittir. Diliyoruz ki; bir daha böylesi durumla ile karşı karşıya kalınmaz. Şuan da 615 bin öğretmenimiz uzman ve başöğretmen sıfatı alarak ekonomik anlamda da bir kazanım elde ettiler. 19 Kasım 2023 tarihi itibariyle 94 bin öğretmenimiz de uzman ve başöğretmenlik başvuru şartlarını taşıyor olacak” açıklamasını yaptı.