ANASAYFA arrow right Güncel

Antep iplik üretiminde dünyanın sayılı kentlerinden biri

YAYINLAMA: 18 Ekim 2022 / 21.20
GÜNCELLEME: 18 Ekim 2022 / 21.20
Karadağ Tekstil Genel Müdürü Sercan Karadağ, hazır giyimde dokuma, örgü ve denim kumaşı olmak üzere 3 çeşit kumaş olduğuna dikkat çekti, Türkiye’nin tekstil sektöründe dünyanın göz bebeği olduğunu vurguladı

Gaziantep, Kahramanmaraş ve Bursa’da dokuma, örgü ve denim kumaşı sektörlerinde firmaların bulunduğu kaydeden Karadağ, kentimizde kumaş üretiminde ciddi bir kapasitesinin bulunduğunu belirtti. “Antep iplik üretiminde dünyanın sayılı şehirlerden biri. Yurt dışındaki fuarlarda sadece Gaziantep’i söylüyorlar. Antep’i referans alıyorlar, fakat kumaş üretimiyle ilgili Türkiye’de ciddi bir darboğaz yaşamaktayız” dedi.  
İplik sektöründe Özbekistan, Hindistan, Çin gibi rakiplerimiz çıktı 
Karadağ, ülkemizde kumaş ithalatında ek verginin kaldırıldığını ifade etti. “Yerli firmalar sanayide eğitim ve bilgi yerleşiminin 30-40 yılı bulduğunu anladı ve Türkiye tekstilde bu sahip bir ülke. Çünkü işçisinden ustasına, işletme müdüründen yangın sistemini kuran aracı firmaya kadar herkes bu bilgi birikimi yarım asırlık sürede öğrenmiş. Dolayısıyla Türkiye hem kumaş hem de boya da dünyada önemli bir konuma yer alırken, rekabette zorlanıyoruz. İplik sektöründe Özbekistan, Hindistan, Çin gibi rakiplerimiz çıktı. Her ne kadar bu ülkeler bu bilgi birikimine sahip olmasalar da iplik üretimi kolay olduğu için karşımıza rakip olarak çıkıyorlar” ifadelerine yer verdi.  
Kumaş üreticilerimizin desteklenmesi lazım 
Kumaşa uygulanan ek vergilerin yükseltilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Karadağ, “Kumaş üreticilerimizin desteklenmesi lazım. Çünkü her ülkenin kendine göre karakterleri var. Dolayısıyla Türkiye’de bazı işler olur bazı işler olmaz. Biz tekstilde dünya lideriyiz. Neden tüm alanlarda başarı sağlamaya çalışıyoruz? Dünya lideri olduğumuz alana yatırım yapılsın. İyi olmadığımız alanlarda yatırım yapıp, para gömüp sonuç beklemeye ne gerek var” dedi.  
Birçok tekstilci kirada olduğundan güneş enerjisine yatırım yapamıyor
Enerji maliyetlerinin yükselmesinden dert yanan Karadağ Tekstil Genel Müdürü Sercan Karadağ, konuşmasını şu kelimelerle devam ettirdi: “Birçok tekstilci kirada olduğundan güneş enerjisine yatırım yapamıyorlar. Yapamadıkları için ise pahalı elektrik kullanıyorlar. Arazi tahsisi yapılıp bina giderleri desteklenirse insanlar kendi iş yerlerini kurarlar. Böyle olunca da elektrik maliyetlerini güneş enerjisinden karşılarlar. Bir ürüne ek vergi koymak çok kolay, ancak bunu sadece kendi ülkemiz için koyabiliriz. Bu ihracatta bize güç kaybettirir. Desteklenmemiz ve rekabet edebilir hale getiril hale getirilmesi lazım.” Adem Kesenek 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *