GAÜN İletişim Fakültesi öncülüğünde TÜBİTAK tarafından desteklenen ‘Gaziantep Yerel Medyasında Bilim Gazeteciliğinin Güçlendirilmesi’ projesi kapsamında panel ve çalıştay düzenlendi.
Panel ve çalıştayın ilk oturumunda Gaziantep yerel medyasının bilim haberlerine yaklaşımı ve sunumu ele alınırken, ikinci oturumda ise ‘Bilim Gazeteciliğinin Sorunları ve Geleceği’ tartışıldı. Kentteki yerel medya temsilcilerinin yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler bilim gazeteciliğindeki mevcut sorunları masaya yatırdı, çözümler görüşüldü. Tartışmalar sonucunda ortaya çıkan çözüm önerileri rapor halinde kamuoyuna sunulacak.
Üniversitelerin kaynak olduğu haberler oldukça az
Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Yücebaş, ‘’Antep medyasında üniversiteler çok büyük kaynak havuzu olarak görülmüyor. Üniversitelerde yapılan bilimsel araştırmalar, ortaya konulan icatlar yenilikler ile değil çok sağlık, atama veya tedaviye gerçekleştirilen bir başarı ile haber oluyor. Üniversitelerin kaynak olduğu haberler oldukça az. Bunun arka planında ekonomik sorunlar, bir gazetecinin birçok işi yapması, aynı zamanda okurların beklentileri gibi hususlarda bu yönelimi etkiliyor’’ dedi.
Yücebaş, bilim insanlarının kamuya kendi çalışmalarıyla ilgili açılma ve gönülsüz davranmaları ya da iletişim birimlerinin sadece etkinlikler ve atamalara yoğunlaşmış olmasının bilim alanında yapılan araştırmaların ve tartışmaların kamuoyuna yansımasını önemli ölçüde etkilediğine dikkat çekti.
Bilimsel araştırmalar hem okurlar hem de gazeteciler tarafından çok büyük rağbet görmüyor
Şehrin ve ülkemizin yoğun gündeme sahip olduğunu sözlerine ekleyen Yücebaş, ‘’Yoğunluk içerisinde bilimsel araştırmalar hem okurlar hem de gazeteciler tarafından çok büyük rağbet görmüyor. Bu tür dal muhabirlikleri içinde ayrı bir ekonomik teminat gerekiyor. Bu konuda uzmanlaşmış gazeteci çalıştırmak, bir ekibini veya gazeteciyi bu işi için istihdam etmek gazeteler açısından ciddi bir mali yük. Bizde sorunların her birini ortadan kaldıramayız ama maksadımız sorunları masaya yatırmak, konuşmak, aynı zamanda öğrencilerimizle ‘Ne yapabiliriz’ diye bir adım olarak üniversite, bilim camiası ve gazeteciler arasında bir köprü kurmak istedik’’ açıklamasında bulundu.
Araştırmalar daha detaylı bir rapor halinde kamuoyuyla paylaşılacak
Yücebaş, ‘’Bilim gazeteciliği konusunda gazetecilere biraz olsun destek olabilmek için bir rehber hazırlamak ve bunu sitelerde yayınlayacağız. Buradaki tartışmalar, rehberinde oluşturulmasında etkili olacak. Bilim haberi yapıldığında bu rehberden faydalanıldığında daha nitelikli üretimler ortaya konulabilecek. Aynı zamanda bu araştırmalar daha detaylı bir rapor halinde kamuoyuyla paylaşılacak’’ değerlendirmesini yaptı.