Haziran ayında 164 işçi iş cinayetlerine kurban gitti…En çok iş cinayeti İstanbul başta olmak üzere Antalya, Manisa, Sakarya, Erzurum, Balıkesir, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Isparta, İzmir, Sivas ve Ankara’da meydana geldi
İSİG Meclisi’nin raporuna yılın ilk altı ayında hayatını kaybeden işçi sayısı 961’e ulaştı. Yüksekten düşme, trafik kazası, ezilme ve göçük gibi nedenlerle gerçekleşen ölümler arasında çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve göçmen işçiler dikkat çekiyor. Ölen işçilerin yüzde 98’i sendikasızdı.
12 ölüm İstanbul’da; 7’şer ölüm Antalya, Manisa ve Sakarya’da; 6 ölüm Erzurum’da; 5’er ölüm Balıkesir, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Isparta, İzmir ve Sivas’ta; 4’er ölüm Ankara, Çanakkale, Kahramanmaraş, Kocaeli ve Kütahya’da; 3’er ölüm Adana, Bursa, Gümüşhane, Konya, Muğla, Şırnak ve Yozgat’ta; 2’şer ölüm Adıyaman, Aydın, Çorum, Denizli, Düzce, Kayseri, Mersin, Osmaniye, Samsun, Tekirdağ ve Trabzon’da; 1’er ölüm Aksaray, Amasya, Ardahan, Bartın, Bingöl, Burdur, Çankırı, Edirne, Eskişehir, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Malatya, Mardin, Muş, Ordu, Siirt, Şanlıurfa, Tokat, Irak, İtalya ve Suudi Arabistan’da meydana geldi…
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin aylık olarak raporlaştırdığı iş cinayetleri bilançosuna göre Haziran’da en az 164 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 2025’in ilk altı ayında iş cinayeti sayısı 961’e ulaştı. Ocak’ta 180, Şubat’ta 124, Mart’ta 159, Nisan’da 156 ve Mayıs’ta 178 işçi, çalışırken öldü. İş cinayetlerine sektörel olarak bakıldığında sanayide 47 işçi, inşaatta 40 işçi, hizmette 39 işçi ve tarımda 38 işçi hayatını kaybetti. Haziran ayında en çok iş cinayeti güvencesiz çalıştırmanın en yaygın olduğu işkolları olan inşaat, tarım, taşımacılık ve belediye/genel işlerde meydana geldi.
Ölüm nedenlerinde inşaatlarda yüksekten düşmeler; tır, kamyon, otobüs, taksi şoförleri ve moto kuryeler için trafik kazaları; tarım işçisi, çiftçi ve besiciler için Kırım Kongo Kanamalı Ateşi; metalde ezilmeler; madenlerde göçükler önde gelen ölüm nedenleri olarak öne çıkıyor.
Haziran ayında en az 4 çocuk işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bir çocuk 14 yaşının altındaydı. Üç çocuk da 15-17 yaş arasındaydı. Ölen çocukların üçü tarım, biri metal işkollarında çalışıyordu. Bu ayda ölen işçilerin 33’ü 50-64 yaş 15’i de 65 yaş ve üstündeydi. İş cinayetlerinde ölenlerin 15’i kadın işçiydi. Kadınlar tarım, gıda, eğitim, sağlık, konaklama ve genel işler işkollarında çalışıyordu. Bu ayda en az 5 göçmen işçi (dördü Suriyeli, biri Afganistanlı) hayatını kaybetti. Göçmen işçiler tarım, gıda, maden ve inşaat işkollarında çalışıyordu.
Ölen işçilerin sadece 3’ü (yüzde 1,82) bir sendika üyesiydi. 161 işçinin ise (yüzde 98,18) üye olduğu bir sendikası yoktu. Sendikalı işçiler kimya ve belediye işkollarında çalışıyordu.Türkiye, Avrupa ve dünyada en yüksek iş kaynaklı ölüm oranlarından birine sahip. İSİG Meclisi’nin verilerine göre 2024’te 1897 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Avrupa Birliği’nin tamamında kaydedilen ölümcül iş kazası sayısı Eurostat'ın son verilerine göre 3 bin 347 idi. AB’nin nüfusu Bulgaristan ve Romanya katılmadan önce yaklaşık 450 milyon kişiydi. bianet