Merkez Bankası, mayıs ayında olduğu gibi haziran ayında da faiz oranlarını yüzde 50’de sabit tuttu.
Faizlerin sabit tutulmasının piyasaya olumlu bir yansımasının olmadığına dikkat çeken Mali Müşavir Eren Ovayolu, ‘’Antep’te her gün bir firmanın iflas ettiği veya battığını duyuyoruz. İlerleyen zamanlarda iflas eden firma sayısı artacak. Ekonomik olarak kötü gidişatın önü halen açık’’ tespitinde bulundu.
Bankalar bildiğini okumaya devam ediyor
Bankaların faizleri arttırmayı sürdürdüğünü ifade eden Ovayolu, ‘’Merkez Bankası’nın faiz oranını sabit tutması piyasada faizlerin sabit olduğu anlamına gelmiyor. Örneğin mart ayında değişken faizli bir işlemimiz vardı. Temmuz ayına gelen faiz yüzde 46’dan 70’e yükseldi. Bu da bankaların Merkez Bankası’nın bu izlediği tutuma göre değil, kendi içlerindeki duruma göre faizleri belirliyor. Dolayısıyla bu da piyasada faizlerin arttığı anlamına geliyor’’ ifadelerini kullandı.
Merkez Bankası’nın müdahalesinin hiçbir olumlu tarafı bulunmuyor
Bankaya giden esnafın her ay farklı bir faiz oranı ile karşılaştığını kaydeden Ovayolu, faizlerin yükselmesinin piyasaların kilitlenmesine, konkordato ve iflas eden şirketlerin sayısının artmasına neden olduğunun altını çizdi. ‘’Faizlerin artmasıyla ile birlikte enflasyonun durduğu söyleniyor, ancak böyle bir şey söz konusu değil. Çünkü enflasyon her ay düzenli şekilde yükselmeye devam ediyor. Yani Merkez Bankası’nın müdahalesinin hiçbir olumlu tarafı bulunmuyor’’ şeklinde konuştu.
Firmaların ekonomik olarak rahatlatılması gerekirken, yeni vergilerle üzerlerine yük biniyor
Asgari ücrete zam yapılmamasının yanlış olduğuna dikkat çeken Ovayolu, ‘’Yılbaşından yıl sonuna kadar enflasyon yüzde 100’ün üzerine çıkıyor. Ama bordrolu ve sabit çalışanların cebine giren para aynı kalacak. Bu sürdürülebilir olmadığından belli bir süre sonra sosyal patlamaya neden olacak. Firmaların ekonomik olarak rahatlatılması gerekirken, yeni vergilerle üzerlerine yük biniyor. Bu işten üretimin ve imalatın büyük zarar göreceğini söyleyebiliriz’’ açıklamasını yaptı.