ANASAYFA arrow right Güncel

Artan faiz oranları ile birlikte piyasadan para çekildi, tüketim azaldı

Artan faiz oranları ile birlikte piyasadan para çekildi, tüketim azaldı
YAYINLAMA: 10 Ağustos 2023 / 21.08
GÜNCELLEME: 10 Ağustos 2023 / 21.10
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıkladı. Banka, faizi 250 baz puanlık artışla faiz oranını yüzde 15’ten yüzde 17,5’e yükseltti

Mali Müşavir Eren Ovayolu, “Artan faiz oranları ile birlikte piyasadan para çekildi ve tüketim azaldı. Piyasadan paranın çekilmesi şirketlerin sermaye sorununu gün yüzüne çıkardı. Ucuz kredi ile dönen şirketler şimdi faizlerin artması ile birlikte banka kredilerine belki ulaşabiliyor ama yüksek faizlerle karşı karşıya kalıyor. Rekabet edebilmek adına günü kurtarabilmek adına kredi kullanmak zorunda kalan işletmeler kısa vadede zarar etmeye başlıyor ve iflaslar kaçınılmaz hale geliyor” dedi.
Sanayici belirsiz ortamda yatırım yapmaktan kaçınıyor
Akaryakıt başta olmak üzere birçok sektörde zamların ardı ardına geldiğine dikkat çeken Ovayolu, “Faizi indiği zamanda TL değer kaybetti faiz arttığı zamanda değer kaybetti. Sanayi şehri olan Gaziantep bu para politikası araçlarıyla bir günde faiz indirimi yapıp bir günde faiz artırımı yapılmasından memnum değil. Önünü göremeyen sanayici, yatırımcı bu sisli, belirsiz ortamda yatırım yapmaktan hatta üretim yapmaktan dahi çekinmektedirler” ifadelerini kullandı.
Türk lirası değer kaybediyor
Türkiye’nin uygulamış olduğu faiz indirme politikasının paranın çoğalması ile doğru orantılı olduğunu söyleyen Ovayolu, “Piyasada Türk lirasının çoğalması ile birlikte değer kaybetmeye ve değer kaybetme ile beraber enflasyon oluşmaya başladı. Türkiye ekonomik modeli tüketim üzerinde dizayn edildi. Tüketim ekonomisinde kullanılan para politikası aracı ise faiz. Çok uzun zamandan beri düşük faiz politikası ile piyasada para bolluğu yaşanıyordu. Şirketler istediklerinde bankalardan ucuz kredi alıp yatırımlarını ona göre şekillendiriyorlardı” hatırlatmasını yaptı.
Faizler artmaya devam edecek
Ülkemizde ki şirketlerin çok büyük bir kısmının sermaye problemi olduğunu ifade eden Ovayolu, “Şirketlerimizin yine çok büyük bir kısmı dış borç yani banka kredileri ile dönüyor. İktisattaki kıt kaynaklar teorisi devreye girdi ve piyasada paranın bolluğundan kaynaklı Türk lirasının değer kaybı hızlandı. Bunun üzerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yine faiz kozunu oynadı ve faiz artırımına gitti. Haziran ayında alınan faiz kararında yüzde 8,5 olan politika faizini 650 baz puan arttırarak yüzde 15 olarak belirlendi. Temmuz ayında alınan faiz kararı ile yüzde 15 olan politika faizi 250 baz puan artırılarak yüzde 17,5 olarak belirlendi. Faizler artmaya devam edecek gibi görünüyor” şeklinde konuştu.
Tek çare üretim ekonomisine geçmek
Mali Müşavir Eren Ovayolu, konuşmasını tamamladı: “İçinde bulunduğumuz enflasyonist ortam, tüketim odaklı ekonomi modeli, sürekli değer kaybeden Türk lirası gibi başlıca sorunlarla boğuşan şirketler ayakta kalmakta zorlanırken birde üstüne faiz artırımı ile yaşanan durgunluk ile işler iyice içinden çıkılmaz hale geldi. Faizlerle piyasaya müdahale edilmesinin en büyük problemi bu. Bir tarafı yapmaya çalışırken diğer taraf elinizde kalır. Ne yaparsanız yapın ülke ekonomisini düzlüğü çıkaramazsınız. Tek çare üretim ekonomisine geçmek.  Üretim ekonomisine geçilirse Gaziantep uçacak ve ülke ekonomisine en büyük katkıyı sağlayacak.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *