32 yıldan beri Bey Mahallesi’nde kasaplık yapan Yalçın Bayraktar, “Geçmiş yıllarda mahallede Antep’in yerlisi ve esnafı otururdu. Suriyeliler gelince mahalleyi terk ettiler. Güzelim mahallemize yazık oldu. Mahallemizde Suriyeli nüfus fazla olduğundan kendi esnaflarından alışveriş ediyorlar. Biz de sinek avlayıp oturuyoruz. Hırsızlık olayları yaşanıyor. Üst noktada polis noktası olmasına rağmen hiçbir şey yapmıyorlar. Akşam 20:00’dan sonra yerli esnaf ile vatandaşın gezme imkânı yok” tespitini yaptı.
Hırsızlık olayları son 2-3 yıldan beri artış gösterdi
Bayraktar, “Hırsızlık olayları son 2-3 yıldan beri artış gösterdi. 10 gün önce bir komşumuzun evine girdiler, Ayçiçek yağına kadar çalmışlar. Şoför bir hafta önce aracını getirdi, onu bile soydular. Büyük zahmetlerde kapı yakan bir Suriyeliyi yakaladık, polis götürdü, ancak savcı sabah serbest bırakmış. Kişi geldi benimle kavga etti. Bu kişi serbest şekilde dolaşıyor ve bana zarar verir Suriye’ye giderse bunun hesabını kim verecek?” diye sordu.
Dubalara bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz
Bayraktar, yol kenarındaki dubaların satışları olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi. “Dubalar olduğundan müşterilerimiz araçlarını park edip etini alma veya yemeğini yaptırma imkânı yok. O nedenle dubalara bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.
Hırsızlık gece değil artık gündüz yapılıyor
Mahallede Suriye nüfusunun fazla olması nedeniyle caddeden insanların geçmediğinin altını çizen Sahafçı Erdoğan Sohbet, hırsızlık olaylarının yaşandığını ifade etti. “Doğma-büyüme Bey Mahalleliyim. Mahallemizde emniyet kuvvetleri yeterli denetimleri yapmıyor. Bırakın kadınları erkekler bile belli bir saatten sonra geçemiyor. Yıkık evlerde balley veya uyuşturucu kullanıyorlar. Bu binaların elden geçirilmesi lazım. Ayrıca geçen hafta bir eve girdiler, kadının cep telefonu, küpesi ve değerli eşyalarını almışlar. Kapıyı ve pencerenin demiri çalıyorlar. Hırsızlık gece değil artık gündüz yapılıyor” tespitini yaptı.
Deprem öncesinde yüzde 50 olan satışlarımız yüzde 20’ye kadar düştü
30 yıldan beni ikinci el kitap alım satımı yaptığını kaydeden Sohbet, deprem sonrasında işlerin tamamen düştüğünü belirtti. “Pandemi sonrasında yaşanan depremlerden dolayı öğrenci okula çok fazla gitmiyor. Deprem öncesinde yüzde 50 dolaylarında olan satışlarımız yüzde 20’ye kadar düştü. Siftahsız kapattığımız günler bile oluyor” dedi.
Mahallede yaşayanların yüzde 80’ini Suriyeliler oluşturuyor
Mahallede yaşayanların yüzde 80’ini Suriyelilerin oluşturduğunu sözlerine ekleyen Enver Arslanyürek, mahallenin eski canlılığını yitirdiğine dikkat çekti. “Bu mahalle şehrin en eski mahalleleri arasında yer alıyor. Belediye isterse çok güzel çalışmalar yapabilir. Sokağımızda birçok dükkân kapalı durumda. Eğer bu dükkanlar açılırsa ve mevcut otopark sorunu çözülürse bulunduğumuz yer Bakırcılar Çarşısı gibi canlanır” açıklamasını yaptı.
35 yıldan beri saz yaptığını ifade eden Arslanyürek, saz yapmanın yanı sıra gitar, ud ve keman tamiri de yaptığını anlattı. “Müzik mağazalarının sayısı arttı. Burada ders veren öğretmenler bulunuyor. Dolayısıyla bu da işlere etkisi oldu. İnsanların alım gücü düşmesine karşın rağbet var diyebiliriz. Saz yapımında kullandığımız ham maddenin yükselmesi saz fiyatlarının da artmasına neden oldu. 800 liradan başlayan fiyatlar 20 bin liraya kadar çıkıyor” şeklinde konuştu. Ali Göksular