6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında doğalgaz ile çalışan fırınlar doğalgaz olmadığından ekmek pişiremediler. Sadece odun ile çalışan pide fırınları ekmek pişirebildi. Bu durumu gören belediyeler pide fırınlarının doğalgaza geçme zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Artık ruhsat verilirken doğalgaz istenmeyecek.
Faizlerin arttırılması piyasaları kilitledi
Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Abdullah Sarı, Sektörün küçülmeye doğru gittiğini ifade eden Sarı, faizlerin arttırılmasının piyasaları kitlediğini vurgularken, “Acilen faizler ile ilgili çalışma yapılmalı. Esnafa kredi verilmeli. Esnaf aldığı kredi ile piyasaları canlandıracak. O yüzden talebimiz bir an önce can suyu kredisi verilmeli” dedi.
Kahramanmaraş depremleri sonrasında pide fırınlarının doğalgaza geçme zorunluluğunun ortadan kaldırılmadığını belirten Sarı, “Pide fırınlarına ruhsat alınması için doğalgaz şartı aranıyordu. Ancak 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında bu şart kalktı ve fırınlarımız ruhsat alabiliyor” ifadelerini kullandı.
Kayıt dışı ile mücadelemiz etkin bir şekilde devam edecek
Odaya kayıtlı bin 300 üyenin bulunduğunu kaydeden Sarı, kayıt dışı çalışanların ise sayısının 100-150 arasında olduğunun altını çizerken, “Kayıtsız üyeler ise sık sık pide fırını değiştiriyor. Yapılan mücadeleler sonucunda kayıt dışı sayılarında bir düşüş meydana geldi. Oda olarak bu konuda kesinlikle taviz vermiyoruz. Kayıt dışı ile mücadelemiz etkin bir şekilde devam edecek” açıklamasını yaptı.
NACE kodu konusunda çalışmalar yapılıyor
NACE kodunun sıkıntılı olduğunu dile getiren Başkan Sarı, “NACE kodundan dolayı simitçiler pastacılar ve lokantacılar odasına, börekçiler fırınlar odasına kayıt yaptırdılar. Federasyonumuz ve konfederasyonumuz NACE kodu konusunda çalışmaları yapıyor. Ayrıca her fırın arasında 500 metre mesafe olmasını istiyoruz. O zaman pide fırınları birbiri ile rekabet etmez, herkes evine ekmeğini götürür. Bu konudaki görüşlerimizi belediyeye ve GESOB’a bildirdik” diye konuştu.