Gaziantep Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gökhan Erdoğan, “Birçok aile hekimi, ebe, hemşire asli kadrosuna dönmüş, birçok ASM kira, elektrik faturasını ödeyememekte, standart sağlık hizmeti verilecek tıbbi ve hijyen malzemesini alamamakta artan personel giderleri sebebiyle birçok ASM personel işten çıkartıyor” dedi.
Aile sağlığı merkezlerinin 25’in üzerinde sabit gideri var
Aile sağlığı merkezlerinin 25’in üzeri kalem halinde sabit giderinin bulunduğunun altını çizen Başkan Erdoğan, son 5 yıl içerisinde; resmi TÜFE artışının yüzde 331, asgari ücret artışının yüzde 611, kira artışının yüzde 400 olmasına karşın Aile Sağlığı Merkezlerinin giderleri için yapılan artışın yüzde 330’da kaldığını söyledi.
8 bin 77 TL ek ödeme tavan ücrete yansıtılmalı
Erdoğan, aradaki farkın artık hekimlerin kendi hak edişlerinden sağlanır noktaya geldiğini ifade etti. “Aile hekimleri ve ASÇ’lerin sözleşme ve ödeme yönetmeliğinde yapılacak düzenlemelerle hak ediş ve gider ödeneklerinde iyileştirme yapılmadığı takdirde sistemden çıkışların artacağını ve sistemin tamamen tıkanacağı bir gerçek. İvedi olarak 8 bin 77 TL ek ödeme tavan ücrete yansıtılmalı ve emekliliğe etkisi olacak şekilde yeniden düzenlenmeli” açıklamasında bulundu.
Temel ücretlerinin altında bir hak ediş alınması önlenmeli
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yer alan hem aile hekimleri hem de aile sağlığı çalışanlarının ilk 1000 puana kadar olan temel katsayısının acil olarak yüzde 100 arttırılması gerektiğini kaydeden Erdoğan, “Eşdeğer meslek gruplarının temel ücretlerinin altında bir hak ediş alınması önlenmeli. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının 1000 puan üzeri hak ediş kalemi katsayısı mevcut açıklanan memur zamdan bağımsız olarak yüzde 50 arttırılmalı” ifadelerini kullandı.
Tüm aile hekimliği çalışanlarının alabilmesi sağlanmalı
ASM gider ödeneği oranlarının tüm ASM sınıflarında yapılacak değişiklikle yüzde 50 acil olarak arttırılması isteyen Gaziantep Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gökhan Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Sosyo ekonomik gelişmişlik düzey ödemesinde bölge oranları deprem bölgesi öncelikli olarak güncellenmeli ve çarpan katsayısı yüzde 100 arttırılmalı, destek ve teşvik ödemesi ulaşılabilir bilimsel, gerçekçi oran ve kriterler ile yeniden düzenlenmeli. Tüm aile hekimliği çalışanlarının alabilmesi sağlanmalı, destek ve teşvik ödemesinde Aile sağlığı çalışanları için belirlenen tavan ücret oranı yüzde 3’den yüzde 21’e çıkarılmalı, ASÇ’ler için belirlenen hak ediş ücreti üst limiti tavan ücretin 1,5 katı uygulaması 3 kata çıkartılarak hak ediş üst limiti sınırlaması genişletilmeli. Aile hekimleri ve ASÇ’lerden alınan vergi yüzdelik dilimi sabit olmalı ve bu oran en fazla yüzde 20’yi geçmemeli.”

YAYINLAMA: 12 Temmuz 2023 / 22.08
GÜNCELLEME: 12 Temmuz 2023 / 22.08
Gaziantep Aile Hekimleri Derneği, aile hekimlerinin çok zor durumda olduğunu ifade etti
İlginizi Çekebilir

SANKO Holding, dijital erişilebilirliğini artırıyor
#Güncel / 13 Mayıs 2025

“Middle East Food Fair” fuarına katıldılar
#Güncel / 13 Mayıs 2025

Kuşaklar arası bağlar güçlendirildi
#Güncel / 13 Mayıs 2025

Çocukların bilişsel ve motor becerilerini desteklemek için el yapımı oyuncaklar hazırlandı
#Güncel / 13 Mayıs 2025

Doğurganlık hızı en yüksek il Urfa
#Güncel / 13 Mayıs 2025

Türkiye ile Avrupa arasındaki ekonomik ilişkiler yeniden şekilleniyor
#Güncel / 13 Mayıs 2025
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *