ANASAYFA arrow right Güncel

Atatürk Anı Evi için bilgi ve eşya toplanıyor

Atatürk Anı Evi için bilgi ve eşya toplanıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.47
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.47
Gaziantep'te kurulması düşünülen Atatürk Anı Evi için belge, bilgi ve eşya toplanıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin önderliğinde yürütülen çalışmaya Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yakar danışmanlık ediyor.
Atatürk Anı Evi'nin bir an önce açılması için hummalı bir çalışma yürüten ekip, anı evini 1-2 ay içinde ziyarete açmanın planlarını yapıyor.
Atatürk'ün nüfusa kayıtlı olduğu Bey Mahallesi'ndeki eski Antep Evi, dönemin eşyalarıyla donatılarak 'Atatürk Evi' olarak ziyarete açılacak. Dönemin materyallerin bağışlanması için vatandaşlara çağrıda bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, müzeyi zenginleştirmek istiyor. Müzede sergilenmek üzere ABD'de de Atatürk'ün balmumu heykeli yapılıyor. Heykelin ağız bölümü ise konuşabilir bir mekanizmayla düzenleniyor.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 26 Ocak 1933'te kente gelişinden hareketle, Atatürk'ün de nüfusa kayıtlı olduğu Bey Mahallesi'nde bulunan, eski Antep Evi'ni restore ederek, 'Gaziantep Atatürk Anı Evi' adıyla sergileme kararı aldı. Bu amaçla ellerinde bu dönemle ilgili bilgi, belge ve obje bulunan vatandaşlara, ellerindeki materyalleri açılacak anı evine bağışlamaları çağrısında bulundu.
Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda, Atatürk'ün Gaziantep'e gelişi, Gaziantep ve Gaziantepli için düşünceleri, söylemleri ve Gazianteplilerle yaptığı görüşmeleri anlatan bir belgesel filmin de içinde olacağı, aynı zamanda Cumhuriyet sonrası Gaziantep ve Türkiye'nin değişim sürecini yansıtan kapsamlı bir çalışmanın hazırlıklarını sürdürüyor.
Milli mücadele yıllarında Gazi Mustafa Kemal ile şehri ve ülkesi için çalışmış, geçmişteki önemli kişiler, Gaziantep'in ve Türkiye'nin yeniden yapılanma sürecindeki yapılan çabaları ve çalışmaları anlatan, o döneme ait bilgi, belge ve eşyalar bu müzede sergilenecek. Bu amaçla, Cumhuriyetin ilk yıllarına veya öncesine ait okul diplomaları, teşekkür belgeleri, sağlık cüzdanları, nüfus cüzdanları gibi belgeler, geçmiş dönemde Gaziantep-in değişik yönlerini tanıtan eşyalar ve Gaziantep fotoğrafları arşivi de bu çalışma kapsamında hazırlanıyor.
-''Gaziantep'in Geleceği Turizmde''-
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep'in geleceğinin turizmde olduğunu düşündüğünü belirterek, kente 10 yılda, 10 müze kazandırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Atatürk Anı Evi ile ilgili veren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Atatürk Anı Evi olarak teşhir edilen geleneksel Antep Evi'nin, iki binadan oluştuğunu, ortak bir avluya bakan binanın birinin 2 katlı diğerinin de 3 katlı olduğunu ifade etti.
Anı evinin teşhir alanın açık alanda 220 metre kare, kapalı alanda ise 400 metre kare olduğunu söyleyen Güzelbey, ''Geleneksel Antep Evi'nin Atatürk Müzesi-ne dönüştürülmesi aşamasında öncelikle geleneksel yapıların mimari potansiyelleri göz önüne aldık ve verilen yeni işlevin yapının fiziksel taşıma kapasitesini aşmamasına özen gösterildi. Anı evinin içerisinde Atatürk araştırma kitaplığı, çalışma odası, çok amaçlı sergi salonları, Atatürk'ün hayatının anlatıldığı sinevizyon odası, Atatürk ile ilgili sergi alanları ve hediyelik eşya satış ünitesinin yapılması planlanıyor. Teşhir tanzime yönelik çalışmalarımız ise tüm hızıyla devam ediyor. Bu şekilde Gaziantep'e yeni bir müze daha kazandırmış olacağız'' diye konuştu.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Sema Marangoz ise, Gaziantep'te müze oluşturulabilecek bir çok somut ve soyut kültür varlığı bulunduğunu, bunu en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını ifade etti. AA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *