ANASAYFA arrow right Güncel

Ayakkabı tamirciliği yavaş yavaş yok oluyor

YAYINLAMA: 16 Kasım 2022 / 17.45
GÜNCELLEME: 16 Kasım 2022 / 17.45
Geçmiş yılların en önemli mesleklerinden biri olan ayakkabı tamir ustalığı ara eleman olmadığından yavaş yavaş yok olmaya doğru gidiyor.

Kentimizde ayakkabı tamir ustası çok fazla kalmadı. Onlar unutulmaya yüz tutmuş bir mesleğin son temsilcileri. İnsanların giymekte imtina ettikleri ayakkabıları maharetli elleriyle tamir ederek ilk günkü haline getiriyorlar. Lakin bu kadar önemli bir mesleğin en büyük sorunu hiç şüphesiz ara eleman. Mesleğin son temsilcileri olduğunu dile getiren ustalar, mesleğin yok olma olmaya doğru gittiğini belirtti.

Dürüst insan her zaman kazanır

Küçüklükten beri sektörde faaliyet gösterdiğini dile getiren Ayakkabı Tamir Ustası Cengiz Canbay, eve ekmek götürecek kadar kazandıklarını ifade etti. “Sektörde çalışanlar genellikle boş otururlar. Çünkü 1 liraya yapılacak işi 10 liraya 10 liraya yapılacak işi 20 liraya yapıyorlar. Vicdan ve merhamet kalmamış. Biz ise sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz, fazlasında gözümüz yok. Dürüst insan her zaman kazanır” diye konuştu.

Halk artık evindeki eski ayakkabılarını getirip değerlendirmeye çalışıyor

Ayakkabı tamir ücretlerinin yapılan işleme göre değişkenlik gösterdiğine vurgu yapan Canbay, “3 veya 5 liraya yaptığımız iş olduğu gibi 100 liraya kadar yaptığımız iş de var. Şu anda yeni üretilen ayakkabıların yüzde 80’i kalitesiz. Ürün pahalandıkça kalitenin de yükselmesi gerekirken, tam tersi ürün pahalandıkça kalite düşüyor. Halk artık evindeki eski ayakkabılarını getirip değerlendirmeye çalışıyor” ifadelerine yer verdi.

Mesleğimize talep yok, çırak yetiştiremiyoruz

Vatandaşı ayakkabı konusunda uyaran Canbay, “Vatandaş ayakkabı alırken özellikle derisine dikkat etmeli. Lakin piyasanın tümü imitasyon olduğundan deri ayakkabı bulabilecek mi o da ayrı bir soru? Mesleğimize talep yok. Çırak yetiştiremiyoruz. Eleman gelmiyor. Biz bu mesleği bıraktığımızda bu mesleği yapan kimse kalmayacak. Çünkü her anne-baba çocuklarının okumasını istiyor. Bu ülkenin kasaba, fırıncıya, ayakkabıcıya, trikocuya ve diğer mesleklerin hepsine ihtiyacı var. Herkes okursa elbiseyi kime yaptıracağız, eti nereden alacağız, ayakkabıyı veya sebze-meyveyi kim üretecek?” sorusunu sordu.

Ham madde fiyatlarına değinen Canbay, “Ham madde fiyatlarımız çok fazla yükseldi. 3 liraya aldığımız ürün 15 liraya, kilogramı 30 lira olan yapıştırıcı 150 liraya, 50 liraya aldığımız pençelik serisi 275 liraya yükseldi. Kısacası tüm ürünler yüzde 500 zamlandı. Tabii bunu müşteriye yansıtamıyorsun. O kadar zamma rağmen geçen yıl 20 liraya yaptığımız bir ayakkabıyı şimdi 30-35 liraya yapıyoruz. Fiyat artışlarına yönelik bir denetim yapılmasını istiyoruz” vurgusu yaptı.

Ayakkabısını tamir ettirmeye getiren vatandaş sayısında bir artış var

25 yıldan beri ayakkabı tamirciliği yaptığını ifade eden Hanifi Samkara, “İşlerimiz gün günü tutmuyor. Ayakkabı alan alıyor, alamayanda tamire getiriyor. Ayakkabısını tamir ettirmeye getiren vatandaş sayısında bir artış var. Çünkü insanların alım gücü azaldı. Kimse çalışmak istemediğinden eleman sıkıntımız var. Biz son nesiliz. 10-15 yıl sonra ayakkabı tamir ustası kalmayacak. Mesleğin yok olmaması için eleman yetiştirilmeli” şeklinde konuştu. Adem Kesenek

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *