Tüm Taşıma İşçi Sendikaları Gaziantep Şubesi, gelen zamlara ve vergide adaletsizliğe isyan etti.
Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınması çağrısında bulunan TÜMTİS Gaziantep Şube Başkanı Mahmut Canyurt, işçilerin 12 ay çalıştığını ancak 2,5 aylığını vergi olarak ödemek zorunda kaldıklarının altını çizdi.
Vergi sisteminde acil olarak düzenleme yapılmalı
Canyurt, ‘’Yaptıkları her harcamada KDV’si, ÖTV’si olmak üzere ödediği dolaylı vergi var. Vergi sisteminde acil olarak düzenleme yapılmalı. Gelir vergisi tarife basamakları ve oranları kabul edilebilir düzeyde güncellenmeli. İşçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükü azaltılmalı Gelir vergisi tarifesi ilk basamağı, geçmiş yıllarda olduğu gibi, brüt asgari ücretin 12 katından az olmamalı. Gelir vergisi oranı bütün işçiler için yüzde 15’de sabitlenmeli. İşçilere yapılan sosyal amaçlı ödemelerden vergi kesilmemeli’’ ifadelerini kullandı.
Acilen, ek çerçeve anlaşma protokolü yapılması talebimizi yaptık
Ücretlerde ortaya çıkan farklılıkların çalışma barışını ve üretimi olumsuz noktaya taşıyabileceği kaydeden Canyurt, ‘’Acilen, ek çerçeve anlaşma protokolü yapılması talebimizi yaptık. Yürürlük başlangıç süresi Ocak ayı olanlarla, 1 Şubat ve ilerleyen aylarda olan toplu iş sözleşmelerindeki ücret zammı oranı arasındaki fark ortadan kaldırılmalı’’ dedi.
İşçinin hak kaybına uğramasının önüne geçilmeli
Sosyal güvenlik sisteminde birçok sorunun çözüm beklediğini ancak bu sorunlara yenilerinin eklendiğini vurgulayan Canyurt, ‘’Emekli aylığı bağlanmasında geçmişte yapılan düzenlemelerin ne anlama geldiği bugün daha iyi anlaşılıyor. Aynı işyerinde aynı dönemde çalışan iki işçiye emekli aylığı başvuru tarihleri farklı olduğu için farklı aylık bağlanabiliyor. Uygulanan sosyal güvenlik sistemi nedeniyle, enflasyon farkının yüksek olduğu bu dönemde, 2024 yılı içerisinde emekli aylığı talebinde bulunanların emekli aylıkları, 2025 yılında başvuracaklara göre daha fazla olacak. Bu durum birçok işçinin emeklilik başvurusu yapmasına sebep oluyor. Nitelikli çalışanlar oluşacak fark sebebiyle emekli olmayı tercih ediyor. Bu mağduriyetin yaşanmaması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı. İşçinin hak kaybına uğramasının önüne geçilmeli’’ şeklinde konuştu.
Kıdem tazminatı zaman içinde eridi
‘Geçimini emeği ile sağlayan işçilerin emeklilik döneminde önemli bir güvencesi alacağı kıdem tazminatı’ ifadelerini kullanan TÜMTİS Gaziantep Şube Başkanı Mahmut Canyurt, konuşmasını şu şekilde bitirdi: ‘’İşçiler geçmiş yıllarda kıdem tazminatları ile iyi kötü bir ev alabilmekte, çocuklarını evlendirmekteydi. Bu sebeple yıllarca kıdem tazminatına her el uzatıldığında, meydanlarda ‘Kızımın çeyizi oğlumun düğün parası’ dedik, ortadan kaldırılmasına karşı durduk. Türk-İş olarak verdiğimiz mücadeleyle bu güne kadar kıdem tazminatına dokundurtmadık. Ancak kıdem tazminatı da zaman içinde eridi. Kıdem tazminatı tavanı uygulaması işçilerin mağduriyetini her geçen gün arttırdı. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için kıdem tazminatı tavan miktarının brüt asgari ücretin 7,5 katı olması gerekiyor.’’