ANASAYFA arrow right Güncel

Başarılı olmak için yanlış yapmaktan korkmayın

Başarılı olmak için yanlış yapmaktan korkmayın
YAYINLAMA: 10 Haziran 2024 / 20.26
GÜNCELLEME: 10 Haziran 2024 / 20.26

“Egolarımızın ötesine geçip tüm fikirleri bir araya getirerek zenginleştirmeliyiz. Neden olmasın diyerek kendimize zihinsel bir esneklik sağlamamız lazım. Ben zaten biliyorum, 30 yıldan böyle yapıyorum tarzında bir şey söylemeye başlıyorsa o firma veya kişi ileriye gidemez’’

 

Problemlerden korkulmaması gerektiğini ifade eden CEPTE Danışmanlık Kurucusu ve Bilgi Teknolojileri Doktoru Dr. Gülay Savaş, ‘’Başarılı olmak için yanlış yapmaktan korkmayın. Aksi takdirde ne iseniz onun hapishanesi içerisinde kalırsınız, asla dönüşemez, büyüyemez ve yönetmezsiniz’’ şeklinde konuştu.

Esnek ve hızlı çözümler bulmamız gerekiyor

Savaş, ‘Yapay zeka çağı dediğimiz bu çağda küresel pazarda rekabet edebilmek, küçük ve orta ölçekli şirketlerimizin sürdürülebilirliği için iş yaşamının problemlerine farklı bakmamız, esnek ve hızlı çözümler bulmamız gerekiyor. Her şeyin değiştiği bir çağda ‘İnsan 7’sinde ne ise 70’inde odur’, ‘Böyle geldik böyle gidiyoruz’ denen değişmeyen bir zihniyetle hareket ediliyorsa bunu yönetemeyiz. O nedenle problem nedir, nasıl farklı açılardan bakabilirizi anlamamız için zihinsel esneklik kazanmamız gerekiyor’’ dedi.

Zihnimizdeki yazılımları güncellememiz lazım

‘Kendimizi herhangi bir bilgi ve deneyimle güncellemezsek teknoloji bizden veya iş yaşamının bazı dinamikleri bizden 10 veya 20 kat hızlı değişirse bunu nasıl yöneteceğiz’ sorusunu soran Savaş, o yüzden sürekli kendi tecrübelerimizi kazanmamız gerektiğini belirtti. ‘’Bu noktada hayatın ve iş yaşamının bize getirdiği problemleri yönetebilme kapasitemizin gelişmesi gerekiyor. Yani zihnimizdeki yazılımları güncellememiz lazım’’ ifadelerini kullandı.

Firmalar, insan zihninin nasıl çalıştığını bildiği için modellediler ve yapay zekayı oluşturdular

‘Yapay zekayı önümüze getiren firmalar, insan zihninin nasıl çalıştığını bildiği için modellediler ve yapay zekayı oluşturdular’’ diyen Savaş, ‘’Zihnin nasıl çalıştığı belli. Bu doğrultuda bugün ki eğitimde problem çözmedeki başarısızlık nedenleri, problem çözme yetkinlerimizi nasıl arttıracağı gibi konuları ele alacağız. Bir insan ‘Ben her şey biliyorum’ derse bu insan kendini güncelleyen bir kişi midir?  Dolayısıyla yapay bile bilmiyorum diyorsa insan neden halen ‘Her şeyi ben biliyorum’ diyebiliyor. O nedenle insanların artık ‘Biliyorumdan bilmiyoruma’ geçmesi, birbirlerini daha çok dinlemesi, karar verme ve analiz becerilerini ve iletişim yetkinliklerini artırması gerekiyor. Dolayısıyla soru sormayı öğrenmemiz gerekiyor. Aynı zamanda bilgiyi kurum içerisinde yönettiğimizde sorunların nedenlerini çözüyoruz’’ ifadelerini kullandı.

45 saat çalışmanın 30 saati problemlerin kaynaklarını araştırmakla geçiyor

Haftalık 45 saat çalışmanın 30 saatinin problemlerin kaynaklarını araştırmakla geçtiğini kaydeden Savaş, ‘’Halen eski usul tekniklerle yönetmeye çalışıyoruz. Bugün ki eğitimde zihnimizdeki düşüncelere spor yaptıracağız, bir takım hızlı beyin taktikleri göstereceğiz. Sorunun nedenlerine inmek için 5N denilen bir formülden yararlanacağız. Bunun sonrasında da birbirlerini dinleyerek, fikir fikir üzerine koyarak bir fikri pişirmeyi öğrenecekler. Toplumumuzun çözüm odaklı olabilmesi için senin fikrin benim fikrim kabul oldu veya olmadı gibi egolarımızı bırakmamız gerekiyor. Egolarımızın ötesine geçip tüm fikirleri bir araya getirerek zenginleştirmeliyiz. Neden olmasın diyerek kendimize zihinsel bir esneklik sağlamamız lazım. Ben zaten biliyorum, 30 yıldan böyle yapıyorum tarzında bir şey söylemeye başlıyorsa o firma veya kişi ileriye gidemez’’ açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *