ANASAYFA arrow right Güncel

Bayram ikramiyesi ile hayvanın bir bacağını bile alma şansımız yok

Bayram ikramiyesi ile hayvanın  bir bacağını bile alma şansımız yok
YAYINLAMA: 21 Mayıs 2025 / 18.11
GÜNCELLEME: 21 Mayıs 2025 / 18.11

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala emeklileri kurbanlık telaşı sardı. Emekli maaşlarının 14 bin 500 lira, bayram ikramiyesinin 4 bin lira olduğu dönemde kurbanlık hayvanın fiyatı 20 bin liranın üzerinde….

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Gaziantep Şube Başkanı Ali Osman Özer, ‘’Her sene olduğu gibi bu sene de Kurban Bayramı’nı büyük bir hüzün ve buruk içerisinde geçireceğiz. Geçen yıllarda verilen emekli ikramiyesi ile bir kurbanlık alıp kesebilirken, şimdiki bayram  ikramiye ile hayvanın bir bacağını alma şansımız bile yok. Zaten emeklilerin dolabına et girmiyordu, yine girmeyecek. İnsanca yaşamak emeklilerin de hakkı. O nedenle bayram ikramiyesi asgari ücret artışı kadar olmalı’’ şeklinde konuştu.
Emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret artışına endeksli artmalı

Emekli bayram ikramiyelerinin asgari ücret artışına endeksli artması gerektiğini sözlerine ekleyen Özer, ‘’Bayram ikramiyelerin uygulamaya başladığı 2018 yılında asgari ücret bin 603 TL, emekli bayram ikramiyesi 1000 TL idi, yani yüzde 62’si 2025 yılında asgari ücret artışı tutarına endekslenmiş olsa idi bugün emekli bayram ikramiyesinin 13 bin 704 TL olması gerekirdi. Emekli bu paranın üzerine maaşından da ekleme yapar bir kurban alabilirdi, fakat şimdi alamıyor’’ eleştirisini yaptı.

Emeklinin yüzde 80’i yoksulluğun değil açlık sınırı altında yaşıyor

Emeklinin yüzde 80’inin yoksulluğun değil açlık sınırı altında emekli maaşı ile geçim mücadelesi verdiğini söyleyen Özer, seyyanen zam taleplerinin devam ettiğinin altını çizdi. ‘’Hayat pahalılığı emeklilerin yaşam koşullarını zorlaştırıyor. Çarşı-Pazar, marketteki fiyatlar cep değil, aynı zamanda el yakıyor. Ev kirası en düşük 10 bin liranın altında değil. 14 bin 500 lira maaş geçinmeye yetmiyor. Bunu sağır sultan bile duydu. Dolayısıyla talebimiz daha evvel çalışanlara verilen 8 bin 77 TL seyyanen zammın değerlendirmesi yapılarak tüm emeklilere de verilmesi’’ açıklamasında bulundu.

Emeklilik derece ve kademesine ödediği prime göre belirlenmeli

Günümüz emekliliğinde üç ayrı yasaya göre maaş bağlandığını hatırlatan Özer, acilen çağdaş bir sosyal güvenlik yasasının çıkartılması çağrısında bulundu.  ‘’Tüm Emeklileri kapsayan hizmet ve prime dayalı intibak yasası çıkartılarak yasalarla getirilen farklılıkların giderilmesi talebimiz. Derece ve kademe gösterge sistemine geçilmeli, emeklilik derece ve kademesine ödediği prime göre belirlenmeli’’ ifadelerini kullandı.

Prim gününe eşit dönelerle değerlendirilen bir intibak istiyoruz

Özer, ‘’5510 sayılı yasada 25 yıl bir fiil hizmet ve ödenen pirime dayalı bir emekli sistemi getirilmesini istiyoruz. Bu sistem emeklilikte yaşa takılanlarında sorununu da çözer. Tüm emekliyi kapsayan taban aylığı asgari ücret olan hizmet ve pirime dayalı norm ve standart birliği getirecek prim gününe eşit dönelerle değerlendirilen bir intibak istiyoruz’’ dedi.

TÜİK’in açıklamış olduğu tüfe ile çarşıdaki ve pazardaki tüfe birbirini tutmuyor

 ‘TÜİK’in açıklamış olduğu tüfe ile çarşıdaki ve pazardaki tüfe birbirini tutmuyor’ diyen Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Gaziantep Şube Başkanı Ali Osman Özer, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Tüm Emekliler Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamış olduğu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile çarşıdaki ve pazardaki TÜFE birbirini tutmuyor. Emeklinin her geçen ay alım gücü düşüyor. Dernek olarak TÜİK ‘e açılmış davaları takip ediyoruz. TÜFE artışı emeklinin alım gücünü düşürüyor. Talebemiz TÜFE artışından çıkmak istiyoruz.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *