ANASAYFA arrow right Güncel

Belediyeler arsa ofisi gibi çalışmamalıdır

Belediyeler arsa ofisi gibi çalışmamalıdır
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
Bugün büyükşehir belediye meclisinde gündeme gelecek olan 3 bin hektarlık yeni imar planı konusunda mimarlar harekete geçti, “Gaziantep’in geleceği açısından ciddi endişe duyulduğu” dile getirildi. Kentin 3 milyon nüfusa göre hazırlanmış 1/25 binlik imar planları varken, yeni planlar üretmenin “rant” amacı taşıdığına dikkat çekildi

Mimarlar Odası Gaziantep şubesi tarafından kent yöneticilerine yapılan açık çağrıda, “Plan bütünlüğünü bozan, yeni bir mimari tasarım yapmak yerine, tip proje sığabilsin diye ya da sırf rant elde etmek amacıyla plan tadilatları yapılmamalıdır. Bu tür uygulamalar kanun ve yönetmelik ile planlama ilkelerine de aykırıdır. Yapılan plan ve plan tadilatları, üst ölçekli plan kararları ile uyumsuz; meri plan bütünlüğünü bozucu, şehircilik- planlama ilkelerine ve kamu yararına aykırı, yakın çevresine ve kente olumsuz etki yapacak uygulamalar olmamalıdır” uyarısında bulunuldu.

Yeşil alanlara okul yapılacak
Ayrıca, yapılan planlarda, nüfus yoğunluğuna göre yeşil alan, okul, sosyal tesisler ve spor alanlarına yer ayrılmadığı da vurgulanırken, “100. Yıl kültür parkı içine 2, Düztepe çamlık alanı içine bir okul yaptırılılacak. Belediyeler bu kadar arsa üretirken, okul alanı olarak yeşil alanların kullanılması, kentin geleceği açısından yanlış tasarruflardır” hatırlatılması yapıldı.

Bu yanlışı durdurun
Açıklamada, “Bir kentin belediye meclislerinin gündeminin neredeyse tamamına yakınını imar tadilatları oluşturuyorsa ; o kentin üst ölçek planının yeniden yapılması gerekir. Burada bir yanlış var demektir.Değerli yöneticilerimiz bu yanlışı lütfen durdurun. Yarın mecliste 3000 hektarlık alan için yapılan yeni bir plan görüşülecektir, konuyu bir kez daha düşünün. Belediyelerimiz arsa ofisi gibi çalışmamalıdır” denildi. Mimarlar Odası yönetim kurulu tarafından vali, milletvekilleri, belediye başkanları ve meclis üyelerine gönderilen, basın aracılığı ile kamuoyuna açıklanan mektupta şöyle denildi:

Siyasi ve rant hesabı olmayan
duyarlı bireyler olarak uyarıyoruz

“Sayın Gaziantep Valisi, Değerli Gaziantep Milletvekilleri, Sayın Belediye Başkanları,
Sayın Meclis Üyeleri ve Gaziantep Kamuoyuna Açık Mektup
Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu olarak kentimizde başta kentleşme sorunları olmak üzere her konuda çözüme katkı, hatayı önleme ve bilimsel aydınlanma adına çalışmalar yapmaktayız.Bizlerin kimsenin çalışmalarına engel olmak gibi bir amacı olamaz ve olmamalıdır. Siyasi ve rant hesabı olmayan, duyarlı bireyler olarak, bizleri yetiştiren ve ekmek yediğimiz Gaziantep’e, yaşayanlarına, geçmişimize vegelecek nesillere kendimizi borçlu hissederek, daha yaşanır bir Gaziantep için görevimizi yerine getirdiğimiz inancındayız.
Bu kentte yaşayan duyarlı insanlar olarak, yanlışların önüne geçmek ve kamuoyunu sorunlar ve çözüm yollarıyla ilgili bilgilendirmek için görüşlerimizi paylaşmaktayız, açıklamalarımızı değerlendiren yöneticilerimize ve basınımıza da şükranlarımızı sunuyoruz. Yöneticilerimiz, görüşlerimizi aykırı fikir olarak değil, doğruyu bulmak için gösterilen bir çaba olarak ele almalıdırlar.”

Plan tadilatları plan bütünlüğünü bozar
“Gaziantep’te son günlerde gündemde imar tadilatları ve yeni imar alanları için itiraz ve uyarılarımızla ilgili yer alıyoruz, belediyelere itirazlarda bulunuyoruz, davalar açıyoruz. Bu tavrımızın nedenlerini, paylaşma gereği duyduğumuz için bu açıklamayı yapıyoruz. Bugün olduğu gibi Mimarlar Odası geçmişte de E.Kaya Turgay, Ömer Arpacıoğlu ve Celal Doğan dönemlerinde daha güzel, daha yaşanır bir Gaziantep için mücadele vermiştir.
İmar konuları Belediye Meclislerinin gündeminin büyük bölümünü oluşturmaktadır. Plan tadilatları bir zorunluluk olmadıkça planın bütünlüğünü bozacağı için yapılmamalıdır.Plan tadilatları, bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere dayandırılmadan ve kamu yararına bir sorun çözücü niteliği yok ise yapılmamalıdır. Plan bütünlüğünü bozan, yeni bir mimari tasarım yapmak yerine, tip proje sığabilsin diye yada sırf rant elde etmek amacıyla plan tadilatları yapılmamalıdır. Bu tür uygulamalar kanun ve yönetmelik ile planlama ilkelerine de aykırıdır. Yapılan plan ve plan tadilatları, üst ölçekli plan kararları ile uyumsuz; meri plan bütünlüğünü bozucu, şehircilik- planlama ilkelerine ve kamu yararına aykırı, yakın çevresine ve kente olumsuz etki yapacak uygulamalar olmamalıdır.”



Planlı alanlarda mevcut Gaziantep
nüfusu ile birlikte 4.300.000 kişilik nüfus
projeksiyonu ortaya çıkmaktadır
“Kentimizde, 1/1000 uygulama imar planı yapılmış; Burç Bölgesi 400 hektar , Sefaşehir 500 hektar , Kızılhisar – Serince 1200 hektar , Oğuzeli ve civarı 200 hektar , Aktoprak-Ağaçlı 1350 hektar , İbrahimli 2. Bölge 650 hektar , Beylerbeyi-Basra 2000 hektar , Akkent 700 hektar , Bağlarbaşı-Hipodrom 500 hektar , Kilis Yolu 3000 hektar , Yeşilkent 150 hektar , Yeşilvadi 700 hektar , ayrıca Gevenli- Tülek Höyüğü, Mavi Kent, Karataş-Şahintepe, Su Yolu Bölgesi ve kentsel dönüşüm alanları ile birlikte mevcut nüfusa ek olarak yaklaşık 2.500.000 kişilik konut alanı rezervi bulunmaktadır. Planlı alanlarda mevcut Gaziantep nüfusu ile birlikte 4.300.000 kişilik nüfus projeksiyonu ortaya çıkmaktadır.Bu durum üst ölçekli plana aykırılık oluşturmaktadır.Şöyle ki; 1/25.000’lik Nazım Plan Gaziantep için 2030 yılında 3 milyon nüfus projeksiyonuna sahiptir. Bu durumda 1/25000 ölçekli plan revize edilmeden yeni alanlar planlanmamalıdır. Bir kentin belediye meclislerinin gündeminin neredeyse tamamına yakınını imar tadilatları oluşturuyorsa ; o kentin üst ölçek planının yeniden yapılması gerekir. Burada bir yanlış var. Değerli yöneticilerimiz bu yanlışı lütfen durdurun.Bugün mecliste 3000 hektarlık alan için yapılan yeni bir plan görüşülecektir, konuyu yukarıdaki değerlendirmeler ışığında bir kez daha düşünün. Belediyelerimiz arsa ofisi gibi çalışmamalıdır.”


Kent, rantsal hesaplara göre değil, plan
kararları doğrultusunda gelişmelidir
“Uygulama planları uygulanabilir ölçekte olmalıdır. Öncelikle uygulama alanlarının alt yapıları yapılmalı, belediye hizmetleri götürülebilmelidir.Kentimizde pek çok bölgede belediyelerimize alt yapı bedelleri vatandaşlar tarafından ödenen ve alt yapısı götürülemeyen ruhsatı ve iskanı alınmış projeler bulunmaktadır. Kent, rantsal hesaplara göre değil, plan kararları doğrultusunda gelişmelidir. Üst ölçek planda düşük yoğunluk önerilen bölgelerden tadilatlarla, sosyal altyapı donatıları dengesi bozularak yüksek yoğunluklu yapılar üretilmektedir.Yeni planlar ve tadilatlarla kamusal ve kişisel rantlar ortaya çıkmaktadır.İmar rantı elde edip kamuya harcamak gerekçesiyle dahi plan bütünlüğü bozulmamalıdır. Planın bütünlüğü, sosyal alt yapı donatılarında değişim ve azalmalar düşünüldüğünde; uzun vadede kamu yararı değil, kentin geleceğinin ipotek altına alınması gerçeği göz ardı edilmemelidir.
Bizler konunun uzmanı olarak, ileride mağduriyetler doğmaması için kamuoyunu, bu planlarla ve bu planlama anlayışıyla Kentimizin yarın nasıl bir hale geleceğini gören mimarlar olarak telafisi imkansız sorunlar konusunda yetkilileri uyarıyoruz. Bu Kenti bizler kadar sevdiğine inandığımız siz yöneticilerimizi ve seçilmişlerimizi; birlikte kentimizin geleceğine sahip çıkmaya ve yanlışların önüne geçmeye davet ediyoruz. 11 Temmuz 2013.Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi 12. Dönem Yönetim Kurulu.”




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *