ANASAYFA arrow right Güncel

Benim esnafım işini bilir!

Benim esnafım işini bilir!
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
Dünyada, toprağı en çok spekülatif ve rant amaçlı kullanılan kent olan Gaziantep’in Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, gayrimenkul fiyatlarındaki anormal artışı Gaziantep esnafının ticareti iyi bilmesine bağladı

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, son dönemlerde “Belediyelerin yeterli imar alanı açmadığı için arsa fiyatlarının yükseldiği” yönündeki eleştirilere cevap verdi. Gaziantep esnafının ticareti iyi bildiğini ve buna göre hareket ettiğini söyledi. İnsanların paralarını değerlendirebileceği güvenli bir liman aradığını, döviz, altın ve banka yatırımlarının yerinde saydığını vurgulayan Güzelbey, herkesin işletmeci veya sanayici olmayacağını, elindeki parasını değer bulacak bir alana yatırmak istediğini, bunun için de arsa, arazi ve konutu seçtiğini bildirdi.
Dolar ve altın kazandırmıyor
2004 yılında kendisinin belediye başkanı olduğu dönemde doların 1,5 TL civarında olduğunu, şimdi ise doların 1,9 TL dolayında olduğunu ifade eden Güzelbey, bu süre içinde doların yüzde 25 civarında bir artış gösterdiğini ve vatandaşın da para kazandırmadığı gerekçesiyle dövize yatırım yapmadığını, dolayısıyla gayri menkule yöneldiğini söyledi. Faizlerin ve altının giderek düştüğünü, insanların paralarını bankalarda da değerlendirmediğini açıklayan Güzelbey, dolayısıyla insanların arsa alıp sattığını belirtti.

İbrahimli-2 kısmının 2012 yılının Şubat ayında 1/5 binlik planın meclisten geçtiğini belirten Güzelbey, planın Büyükşehir Belediyesinden geçtikten sonra ilçe belediyesine gittiğini ve burada da kesinleştikten sonra askıya çıktığını kaydetti. Binlik planın ise 2012 yılının Ekim ayında meclisten geçtiğini vurgulayan Güzelbey, bu kararların 1,5 yıl önce meclisten geçtiğini dile getirdi.
Şehitkamil Belediyesi’nin imar planlamasında parselasyon uygulaması yaptığına dikkat çeken Güzelbey, bölgenin geniş bir alan olduğunu ve zamanın uzamasının normal olduğunu bildirdi.
Büyükşehir Belediyesi’nin İbrahimli–2 ile ilgili hiçbir takıntısının ve sorunun bulunmadığını dile getiren Başkan Güzelbey, vatandaşların yanlış bilgilendirildiğini kaydeden Güzelbey, İbrahimli–2’de imara açılan alan 7,2 milyon karede hedeflenen nüfus 80 bin. Ama Kilis yolunda 32 bin metre kare ve hedeflenen nüfus oranı 250 bin kişi” dedi.
Gaziantep’te yeterli imar alanları olmadığı için arsa fiyatlarının yükseldiğini bilerten Güzelbey, son 3 yılda Kilis yolunu imara açtıklarını ve burada 32 milyon metre kare arsa oluşturduklarını açıkladı. İbrahimli–2’de 7,2 milyon metre kare, Sam Mezrası’nda (Batı tepe) 27 milyon metre kare, Aktoprak’da 13,5 milyon metre kare, Humanız’da 3,3 milyon metre kare, Umut Kentsel Dönüşüm ve Gelişim alanında 300 bin metre kare, Taşlıca sanayi alanında 2,2 milyon metre kare imara açılan arsaların bulunduğunu açıklayan Güzelbey, Şahinbey ilçesinde de toplamda 19,1 milyon metrekare imarlı arsa yaptıklarını bildirdi.
Kilis yolunda imara açılan kısmın dünyada çok az bulunan bir ekolojik tabanlı imar yapılanması olduğunu vurgulayan Güzelbey, burada nüfus yoğunluğunun düşük, ancak yine de 250 bin insanın yaşaması için planlandığını söyledi.
Güzelbey, bu nüfusun bir çok il nüfusundan daha fazla olduğunu belirterek, “Ekolojik taban bugün dünyada en revaçta olan imar planlı, insanların mutlu ve huzurlu yaşaması için her şeyin yapıldığı bir yapılanma. Bu alanda, yeşil alanlar, enerjisini kendi üreten evler, suyu ekonomik kullanan sistemler, geniş araç ve bisiklet yolları var. Faaliyete geçince insanlar buraya büyük bir rağbet gösterecekler. Biz buranın yapımı ile ilgili birçok ödül aldık. Hatta geçen sene RİO20’ye davet edildim. Buranın detaylarını anlattım.” diye konuştu.
Açılan bu imar alanları ile Gaziantep’in gelecek 10 yıl içindeki arsa talebinin karşılandığını ancak hala arsa sıkıntısının devam ettiğini ifade eden Dr. Asım Güzelbey, bu açıdan arsa ve arazi fiyatlarının arttığını kaydetti. Bu artışların kentte bulunan Suriyelilerle bağdaştırmanın yersiz olduğunu vurgulayan Güzelbey, Gaziantep esnafının ticareti iyi bildiğini ve buna göre hareket ettiğini söyledi.
İnsanların paralarını değerlendirebileceği güvenli bir liman aradığını, döviz, altın ve banka yatırımlarının yerinde saydığını vurgulayan Güzelbey, herkesin işletmeci veya sanayici olmayacağını, elindeki parasını değer bulacak bir alana yatırmak istediğini, bunun için de arsa, arazi ve konutu seçtiğini bildirdi.
2004 yılında kendisinin belediye başkanı olduğu dönemde doların 1,5 TL civarında olduğunu, şimdi ise doların 1,9 TL dolayında olduğunu ifade eden Güzelbey, bu süre içinde doların yüzde 25 civarında bir artış gösterdiğini ve vatandaşın da para kazandırmadığı gerekçesiyle dövize yatırım yapmadığını, dolayısıyla gayri menkule yöneldiğini söyledi. Faizlerin ve altının giderek düştüğünü, insanların paralarını bankalarda da değerlendirmediğini açıklayan Güzelbey, dolayısıyla insanların arsa alıp sattığını belirtti.
Araban yolu üzerindeki arsa ve arazilerin 10 yıl önce fiyatlarının 1 lira iken bugün 20 lira değer bulduğunu ve bunun da kenttin marka değerini yükselttiğini ifade eden Güzelbey, bu değerin turizm pastasının artması, sanayi ve ticaret hacminin büyümesi ve Gaziantep’teki örnek çalışmanın sonuçlarından kaynaklandığını kaydetti.
Son 5 yıl içinde 200 milyon metre kare arsayı imara açtıklarına dikkat çeken Güzelbey, 2 milyon nüfusa yetecek kadar yeni planlama yaptıklarını dile getirdi. Her tarafı imara açmakla işin bitmediğini ve bunun alt yapısının, üst yapısının ve kanalizasyonlarının bulunduğunu hatırlatan Güzelbey, bazı insanların arsalarının değerlenmesi için olur olmaz yerde arsaların imar açılamasına katılmadıklarını söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *