Gaziantep Emekli Postacılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hasan Kılınç, emeklilere insanca yaşayabilecekleri bir ücret verilmesi gerektiğini vurguladı. “Binlerce emekli aç, perişan ve borç içerisinde yaşamını idame ettirmeye çalışıyor. Hiçbir emekli bu şekilde yaşamayı hak etmiyor. Emekliler olarak, onurumuzla kimseye muhtaç olmadan bir emekli ailesinin geçine bileceği bir maaş istemekteyiz. Hizmet ve prime dayalı hakkaniyetli bir maaş artışı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Ekmek aslanın ağzında
değil, artık midesine indi
“Ülkenin kalkınmasında büyük bir özveriyle çalışan emeklilerin insanca yaşamak en doğal hakları” diyen Kılınç, “Bugün açıklanacak haziran ayı enflasyonu ile birlikte milyonlarca emeklinin yılın ikinci yarısında alacağı zam oranı netleşecek. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyonun gerçek olmadığını en iyi yaşayan ve bilen biziz. Çarşı-pazara gittiğimizde sanki yangın varmış gibi fiyatlara el atamıyoruz. Hiçbir şeye el vurulmuyor. Her şey ateş pahası olmuş. İki poşete 500 TL ödüyoruz. Ekmek aslanın ağzında değil, artık midesine indi” dedi.
Geçinmenin ne kadar zor
olduğunu en iyi emekliler bilir
Hayat şartlarının ağırlaştığı böylesine zor bir dönemde geçinmenin ne kadar zor olduğunu en iyi emekliler bilebileceğini sözlerine ekleyen Kılınç, “Seçim öncesinde en düşük emekli maaşı 5 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye çıkarıldı. Maaşların artması önemli ancak aynı zamanda tükettiğimiz A’dan Z’ye tüm ürünlerde zamlanıyor. Dolayısıyla o zaman maaşların artması bir anlam ifade etmiyor. Önemli olan insanların alım gücünü yükseltmek. Bunu yapmadığımız takdirde maaşlara ne kadar zam yapılırsa yapılsın yine borç içerisinde olacağız” açıklamasını yaptı.
Haksızlıkların giderilmesi ve
ortadan kaldırılması gerekiyor
Emekli aylıklarındaki eşitsizliğe değinen Başkan Kılınç, “2000 yılı sonrası için intibak düzenlemesi yapılmadan, emekli aylıklarındaki eşitsizlik ve adaletsizliğe hiçbir çözüm bulunamaz, maaşlarda denge sağlanamaz. İntibak, hangi dönemde emekli olursa olsun prim kazancı, prim ödeme gün sayısı eşit olanların aylıklarının eşitlenmesi, farklılıkların ortadan kaldırılması anlamına geliyor. Herkesin kazancına göre intibak yapılarak, haksızlıkların giderilmesi ve ortadan kaldırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.