ANASAYFA arrow right Güncel

Binlerce kamu çalışanının hakkı gasp edildi

Binlerce kamu çalışanının  hakkı gasp edildi
YAYINLAMA: 02 Nisan 2024 / 20.09
GÜNCELLEME: 02 Nisan 2024 / 20.09

Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, mülakatın kaldırılması çağrısında bulunurken, “Geçtiğimiz yıllarda gerek ilk atamalarda, gerek görevde yükselme sınavlarında, gerekse yönetici atamalarında çekirdek çitler gibi kul hakkı yenildi. Binlerce kamu çalışanının hakkı gasp edildi” dedi.

Bu yüzyılda artık liyakati adaleti konuşmayalım

“21. Yüzyıl Türk Asrı olacak’ diyoruz. Bu yüzyılda artık liyakati, adaleti konuşmayalım” diyen Avan, “Bu ülkeye sadakatle bağlı olan her insanımız mezhebi, meşrebi, siyasi görüşü ne olursa olsun bilgisi ve birikimiyle başarısıyla bir yerlere gelebilmelidir, bu duyguyu yaşayabilmeli. Mevzuatta mülakat var ama fiili bir durum da var. 2018 yılından beri mülakat puanı olarak yazılı sınav puanı verildiği için mülakat işlevsiz hale getirildi. Cumhurbaşkanımız, 14 Mayıs seçimleri öncesinde ‘Görevin gerektirdiği zorunluluklar hariç kamuya alımlarda mülakatı kaldıracağız’ dedi. Bu, devletin sözüdür” hatırlatmasını yaptı.

Bunu öğretmen yetiştirme safhasında ele almalıyız

Avan, “Aslında MEB, 2018 yılından beri yani 5 yıldır Cumhurbaşkanı’nın verdiği sözün gereğini zaten mülakat puanını işlevsiz kılarak yerine getiriyor. Hal böyleyken yapılması gereken; Cumhurbaşkanı’nın sözünü, yani devletin sözünü yerine getirmek. Kaldı ki 45 dakikalık bir mülakatla öğretmenin niteliğini, yeterliliğini ölçemezsiniz. Bunu öğretmen yetiştirme safhasında ele almalıyız” açıklamasında bulundu.

Şimdi, ertelenen ve yarım bırakılan
işlerimizi hızla tamamlama vaktidir

Yerel seçimlerin tamamlandığını hatırlatan Avan, “Şimdi, artık, ertelenen ve yarım bırakılan işlerimizi hızla tamamlama vaktidir. Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerimizin beklentilerini karşılayacak şekilde hızlıca yeniden güncellenmeli. Sekiz aydır yılan hikâyesine dönmüş olan öğretmen atamaları, daha fazla ötelenmeden yüksek bir sayı ve mülakatsız şekilde gerçekleştirilmeli” ifadelerine yer verdi.

Evrensel bir eğitim sistemi vizyonuyla yeni müfredat çalışmaları tamamlanmalı

Başkan Avan, “Her türlü ideolojik ve siyasal saplantıdan uzak şekilde içeriği ve hedefleri bakımından milli, yöntemi ve araçları bakımından çağdaş, bilimsel ve evrensel bir eğitim sistemi vizyonuyla yeni müfredat çalışmaları tamamlanmalı. Mensubiyetler üzerinden tasnif edilmiş olan eğitim yönetimi yeniden ele alınmalı; ehliyet ve liyakat esasına göre ve tüm eğitim çalışanlarını kucaklayan yönetim anlayışı tüm MEB teşkilatında hâkim kılınmalı” şeklinde konuştu.

Liyakat ve adalet ilkesini tahrip eden tasarrufları sonlandıracak tedbirler ivedilikle alınmalı

“Ek gösterge düzenlemesindeki eksikler tamamlanmalı, söz verildiği şekilde 1. dereceye inmiş memurlarımızın ek göstergesi 3600 olarak hayata geçirilmeli” diyen Türk Eğitim Sen Bekir Avan, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Kamu maliyesine hiçbir ilave yük getirmeyecek olan Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki personelimiz, eğitim durumları ve yaptıkları fiili işe göre Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçirilmeli. Üniversite idari personelinin, başta nakil ve görevde yükselme konuları olmak üzere, aciliyet arz eden sorunları çözülmeli. Akademik kadroların tahsisi başta olmak üzere, üniversitelerimizde liyakat ve adalet ilkesini tahrip eden tasarrufları sonlandıracak tedbirler ivedilikle alınmalı. Güçlü Türkiye güçlü eğitim ile güçlü eğitim de huzurlu eğitim çalışanları ile sağlanacak. Akademisyenlerimiz başta olmak üzere, tüm eğitim çalışanlarının insanca yaşayabileceği ekonomik standartlara kavuşturulması için tedbirler zaman geçirilmeden hayata geçirilmeli.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *