ANASAYFA arrow right Güncel

Bir meslek olarak görülmesi gereken arabuluculuğun kalitesi arttırılmalı

Bir meslek olarak görülmesi gereken arabuluculuğun kalitesi arttırılmalı
YAYINLAMA: 29 Nisan 2024 / 19.39
GÜNCELLEME: 29 Nisan 2024 / 19.39

Akademisyen ve Arabulucu Av. Dr. Hakan Gencer, arabuluculuğun tam bir meslek olarak görülüp kalitenin artmasının bir an önce sağlanması gerektiğini belirtti.

Oldukça yerinde bir kararla başlatılan arabuluculuk faaliyetlerinin topluma tam olarak anlatılamamasının arabuluculuğu belirli davaların açılışında başvurulması gereken zorunlu bir kurumdan öteye götüremediği tespitini yapan Gencer, “Arabuluculukla toplumda yerleştirilmesi gereken kanaatin, zorunlu bir prosedür inancından öte, uyuşmazlığın çözümü noktasında bir kurtuluş yolu olduğu inancı olmalı. Bunun sağlanabilmesi içinse arabulucu sayısına bir sınırlama getirilip, sınırlı sayıda tutulması gereken bu arabuluculara en iyi eğitimlerin verilerek, toplumun yeterince aydınlatılması zorunlu” şeklinde konuştu.

Av. Gencer, “Her yeni doğan çocuğa bir avukat kimliği verecek sistemin, arabuluculuğa da sirayet etmemesi için noterlikte olduğu şekliyle bir sınırlama getirilmesi, arabuluculuğun tam bir meslek olarak görülüp kalitenin artması bir an önce sağlanmalı. Böylece arabuluculuk görüşmelerindeki anlaşma yüzdesi artacak ve toplumun arabuluculuğa olan inancı artacak” açıklamasını yaptı.

Sınırlı sayı ilkesi aşılmamalı

Seçim zamanları veya siyasi kaygılarla belirlenmesi gereken sınırlı sayı ilkesinin aşılmaması uyarısında bulunan Gencer, “Bu ayrıntılara uyulmazsa, yüzme bilmeyen yüzme hocaları, Arapça bilmeyen din görevlileri misalindeki gibi arabuluculuktaki liyakatinde ortadan kalkacağı tartışmasız. Bu bağlamda sınırlı sayı ilkesinin getirilmesi temenni edilen arabuluculuğun, 2023 yılı istatistiklerine bakıldığında 2023 yılında Türkiye'de 15 bin 544 arabulucu bulunduğu, bu sayının 2022 yılına göre yüzde 23 bir artığı görülüyor. Bu sayının yüzde 61'i erkek, yüzde 39'u kadın” dedi.

2023 yılında arabuluculuğa 245 bin 123 başvuru yapıldı

2023 yılında çözülen dava sayısının 172 bin 843 olduğunu sözlerine ekleyen Akademisyen ve Arabulucu Av. Dr. Hakan Gencer, konuşmasını şöyle bitirdi: “Çözülen dava sayısı ise 2023 yılında 172 bin 843. Bu sayı, 2022 yılına göre yüzde 42 bir artışı temsil ediyor. Bunun gibi 2023 yılında arabuluculuğa 245 bin 123 başvuru yapıldı. Bu sayı 2022 yılına göre yüzde 38 bir artışı temsil ediyor. 2023 Yılında arabuluculuk yoluyla çözülen dava oranı yüzde 70. Bu oran, 2022 yılına göre yüzde 5 bir artış olduğunu gösteriyor. İşte bu son istatistik bilgi, niceliğin değil niteliğin önemli olduğunu gözler önüne seriyor.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *