‘’İhracata ne kadar fıstık gönderildiğini bilmiyoruz, üreticinin elinde 250-300 bin ton civarında fıstık var
Satışların yüzde 60 oranında azaldığını ifade eden Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, ‘’Günümüz şartlarına göre fıstık fiyatları istenilen seviyede değil. Tüm girdi maliyetleri yükseldi. Bu şekilde giderse çiftçi, birkaç yıl sonra fıstığı köküne baltayı vurur’’ dedi.
Fiyatlar geçen yıl ile aynı ama satışlar çok durgun
Piyasaların durgun olduğunu sözlerine ekleyen Karaoğlan, ‘’Kırmızı kabuklu fıstığın kilogramı 260 ile 300 lira arasında değişkenlik gösteriyor. Baklavada kullanılan iç fıstığın kilogramı ise 450 lira dolaylarında. Fiyatlar geçen yıl ile aynı olmasına karşın satışlarda çok durgun, istenilen seviyede değil’’ ifadelerini kullandı.
Üreticilerin kullanmış olduğu her şey zamlandı
Fıstık fiyatlarının dolar, enflasyon ve diğer girdilere göre düşük kaldığını kaydeden Başkan Karaoğlan, ‘’Üreticilerin kullanmış olduğu her şey zamlandı. Mazotun litresi 50 liraya dayandı. Bir işçinin günlük yevmiyesi 1000 ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor. İlaç, gübre ve diğer girdiler yükseldi. Geçmiş yıllarda fıstığın dönümü 150 liraya sürdürürken şimdi 500 liraya sürdürüyoruz’’ şeklinde konuştu.
Devletin, fıstık üreticilerinin yanında olması gerekiyor
Fıstık ağacının çocuk gibi büyütüldüğünü hatırlatan Karaoğlan, ‘’Bir çocuğa nasıl bakılıyorsa fıstık ağacına da aynı şekilde bakılıyor. Bir fıstık ağacından ürün almak için 15-20 yıl bakımını yapıyorsunuz. Bir ülkede, dünyanın en iyi ürünü yetişiyorsa, devlet desteklemiyorsa bu ürünün prim yapmasının mümkünatı yok. Devletin, fıstık üreticilerinin yanında olması ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor’’ çağrısında bulundu.
Antep fıstığı sahipsiz
Karaoğlan, Antep fıstığının sahipsiz olduğunu bir kez daha vurgularken, ‘’Bölge ve kent insanının tek geçim kaynağı fıstık. Üretici, borcunu ödemek, çocuğunu evlendirmek veya yeni ekipman almak için mahsulü sabırsızlıkla bekliyor, ürünü topluyor, ama fiyat bakımından umduğunu bulamıyor. O yüzden Antep fıstığı sahipsiz’’ tespitini yaptı.
Üreticinin elinde 250-300 bin ton civarında fıstık var
Üreticinin elinde 250-300 bin ton civarında fıstık bulunduğunu vurgulayan Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’İhracata ne kadar fıstık gönderildiğini bilmiyoruz, fakat az diye tahmin ediyoruz. Bunun yanı sıra para kazanamayan esnaf, işler açılır umuduyla sabrediyor. Ne olursa olsun fıstık üreticilerinin desteklenmesi gerektiğinin altını bir kez daha çiziyorum.’’