Tarım alanlarının imara açılmasına sert tepki gösteren Şahinbey Ziraat Odası Ali Çolak, “Tarım alanlarının yüzde 50’sinde inşaat olduğunu görüyoruz. Devletin bu konuda denetim yapması lazım. Aksi durumda ekecek tarlamız kalmayacak. O yüzden arazilerimizin korunması elzem. Devletin kesinlikle meraları ve tarım alanlarını koruma altına alması lazım” dedi.
Hatay’da Antakya ve Defne ilçelerinde 321 dönümlük toplam 65 tescilli zeytinlik arazisi ile Adıyaman‘da 7,7 milyon metrekare, Gaziantep‘te 562 bin metrekare, Hatay’da 2,9 milyon metrekare, Kahramanmaraş‘ta 4,8 milyon metrekare, Kilis‘te 222 bin metrekare, Malatya‘da 3 milyon metrekare, Osmaniye‘de 502 bin metrekare olmak üzere orman alanı imara açılacak.
Toprağımız bir dekar bile olsa artmıyor, her geçen gün azalıyor
Tarım arazilerinin imara açılmasının yanlış olduğunu dile getiren Çolak, “Küresel iklim değişikliği nedeniyle doğanın dengesi bozuldu. Hükümetimizin mera ve tarım alanlarını kesinlikle imara açmaması ve korunması gerekiyor. Çünkü toprağımız bir dekar bile olsa artmıyor, her geçen gün azalıyor” tespitini yaptı.
TOKİ’nin deprem konutlarını yapmaya devam ettiğini kaydeden Çolak, “Buğday tarlalarını iş makineleri ile temizleyip konutların temelinin atıldığını ekranlar ve birebir yaşayarak gördük. Buna devletin izin vermemesi gerekirken, kendisi yapıyor. Bunlar neden dışa bağımlı olduğumuzun da bir kanıtı. Topraklarımızın kıymetini bilmemizden ve değerlendiremediğimizden dolayı dış ülkelerden gıda gelmezse ne yaparız diye kara kara düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.
Vasıfsız alanların imara açılması daha uygun olacak
Zeytinlik alanların orman vasfı taşıdığını sözlerine ekleyen Şahinbey Ziraat Odası Ali Çolak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Zeytinlik alanlarının imara açılmaması ile ilgili kanunlar ve genelgeler var. Bunu devletin çiğnemesi çiftçilerimizin içini acıtıyor. Elimizden geldiği kadar var gücümüz ile sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Vasıfsız alanların imara açılması daha uygun olacak