DEM Parti Antep Şahinbey belediye adayı Yakup Koca, ilçede 20 yıldır devam eden yorgun yönetimin sorunları çözmek adına yapacağı bir şey kalmadığını belirti ve iddialı konuştu: Dinamik kadromuzla yeni bir ilçe meydana getirmek için çalışıyoruz
Türkiye'nin ikinci büyük ilçesi olan Antep'in Şahinbey'de DEM Parti'nin Belediye Başkan adayı Yakup Koca, seçim çalışmalarını ve projelerini Artı Gerçek'e anlattı. İlçenin işsizlik, yoksulluk, çarpık kentleşme ve madde bağımlılığı gibi birçok sorunu olduğunu vurgulayan Koca, "20 yıllık yorgun bir yerel yönetim anlayışının Şahinbey’de sorunları çözebilmek adına yapabileceği pek bir şey kalmadı" dedi.
Gecekondu mahalleleri ve yoğun işçi nüfusu
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2023 verilerine göre Antep'in Şahinbey ilçesi 939 bin 497 kişilik nüfusuyla İstanbul'un Esenyurt ilçesinin ardından Türkiye'nin en büyük ikinci ilçesi durumunda. Gecekondu mahalleleri ve yoğun işçi nüfusuyla bilinen ilçe, 57 ilden daha kalabalık bir nüfusa sahip.
AKP'nin 2004 yerel seçimlerinde Ömer Can, 2009, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde ise Mehmet İhsan Tahmazoğlu ile seçimi kazandığı Şahinbey'de gözler, 31 Mart yerel seçimlere çevrildi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, (DEM Parti) Şahinbey'de avukat Yakup Koca'yı aday gösterdi. Koca, seçim çalışmalarını ve çözüm önerilerini Artı Gerçek’e anlattı.
Ne imar planları ne de çevre problemlerine karşı ne yazık ki kentin yöneticilerinin hiçbir hazırlığı yok
Şahinbey'in Türkiye’nin en büyük ikinci ilçesi olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Koca, "Bu ilçeyi yönetmek daha liyakatlı kadrolarla mümkün. Ancak iktidarın 20 yıla yakın bir deneyimi var burada ama artık yorulmuş, pes etmiş durumdalar. Biz DEM Parti olarak Şahinbey’de birçok projeyi hayata geçirmek ve yeniliğini kaybetmiş isimlerden belediyeyi alıp dinamik kadrolarımızla yepyeni bir yüz kazandırmak ve yeni bir ilçe meydana getirmek için seçim çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
Maraş'ta 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde binlerce kişinin öldüğünü hatırlatan Koca, "Kentteki siyasi atmosfer her ne kadar depremin etkisi yokmuş gibi bir hava estirmeye çalışsa da halen deprem Antep için güncelliğini koruyan en büyük problemlerden biri. Aktif fay hatlarının kentin yakınlarından geçmesi sebebiyle burada deprem çok büyük bir problem olarak karşımızda duruyor. Peki mevcut belediye bu tehlikeye karşı ne yapıyor, hiçbir şey yapmıyor. Ne imar planları ne de çevre problemlerine karşı ne yazık ki kentin yöneticilerinin hiçbir hazırlığı yok. Tam tersine yeşil alanların imara açıldığı, çarpık kentleşmenin önünün açıldığı, insanların güvensiz yapılarda yaşamaya mecbur bırakıldığı bir tablo ile karşı karşıyayız" diye konuştu.
İmar planları rant için hazırlandı
İmar planlarının rant için hazırlandığını söyleyen Koca, "Ne yazık ki imar planları iktidarın hakim olduğu tüm il ve ilçelerde olduğu gibi burada da ranta dönük. Kentsel dönüşüm adı altında insanları yerlerinden, yurtlarından ederek elde ettikleri yerleri sermaye sahiplerine peşkeş çekerek insanları mağdur etmeye yönelik bir imar anlayışları var. Antep’te ve Şahinbey'de 20 yıldır böyle bir yönetim anlayışı hakim" dedi.
Trafiğin ilçe halkının sağlığı ve yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri yerel yönetim tarafından dikkate alınmıyor
İmar probleminin çarpık kentleşme ve trafik sorununu da beraberinde getirdiğini dile getiren Koca, şöyle devam etti:
"Nüfus yoğunluğu sürekli artıyor. Şu an genel olarak kentte, özel olarak da nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu Şahinbey'de trafik sorunu insanların yaşam kalitelerini düşüren önemli bir sorun olarak karşımızda duruyor. 20 yıldan bu yana belediye merkezi hükümetle aynı partiden olmasına rağmen ranta dönük, zengini daha da zengin etmeye odaklı projeler yürütüldüğünün en büyük kanıtıdır. Trafiğin ilçe halkının sağlığı ve yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri yerel yönetim tarafından dikkate alınmış değil. Bu sorunun beş yıllık bir yetkiyle daha çözülemeyeceği de ortada 20 yıllık yorgun bir yerel yönetim anlayışının Şahinbey'de sorunları çözebilmek adına yapabileceği pek bir şey kalmıştır. Dolayısıyla bu yaşlı ve dinamizmini yitirmiş yönetim anlayışının da ilçeye, ilçe halkına ve gençlere yönelik geliştirici, ön açıcı projeler geliştirmesi de mümkün görünmüyor."
Gençlere, kadınlara ve çocuklara yönelik projelere ağırlık vereceklerini vurgulayan Koca, "Gençlere yönelik çok sayıda projemiz var. Onların ihtiyaç duyduğu spor alanlarının çoğaltılması, kendilerini daha rahat dile getirebilecekleri sosyal alanlara dair önemli projelerimiz var. Az önce dile getirdiğimiz sorunların da çözümü ve gençlere, kadınlara, çocuklara dönük birçok projenin yaşama geçirilebilmesi için halkımızdan bu seçimde yetki istiyoruz" dedi.
Uyuşturucu burada ilkokul çocuklarına kadar ulaşmış durumda
Şahinbey'in madde kullanımı ve ticaretinde Türkiye'nin en riskli beş ilçesinden biri olduğunu hatırlatan Koca, "Halk odaklı olmayan, halkı geri planda bırakan ve belli kesimleri zenginleştirmeye dönük yönetim anlayışının doğurduğu en büyük sorunların başında uyuşturucu problemi geliyor. Şahinbey’de kapısını çaldığımız bir çok evde anneler babalar çocuklarının uyuşturucu bataklığına sürüklendiğini söylüyor. Uyuşturucu burada ilkokul çocuklarına kadar ulaşmış durumda. Böyle bir sorun ön sıralarda karşımızda dururken yerel yönetimlerin hiçbir çözüm üretmemesi bu sorunu giderek derinleştirmektir. Bunun en önemli nedenlerinden biri işsizlik. Bu insanların emeklerinin sömürülmediği bir istihdama dahil edilmesi gerekiyor. Onlara, kendilerini daha değerli hissedebileceği sosyal ve ekonomik imkânların sunulması gerekiyor. Aksi takdirde uyuşturucu sorunu içinden çıkılmaz bir hal alabilir" diye konuştu.
Yerel yönetimlerin yaptığı tek şey insanları sosyal yardımlara muhtaç etmek ve bununla övünmek
Antep’in sanayi kenti, Şahinbey'in ise bu kente ucuz iş gücü sağlayan emekçilerin ilçesi olduğunu söyleyen Koca, "Bu kentte emekçinin yaşam alanı giderek daralıyor. İşsizlik problemi var ama öte yandan fabrikalarda düşük ücretlere yoksulluğa mahkum edilmiş insanlar var. Ekonomik problemlerin doğurduğu bir tablo var önümüzde. Yüzbinlerce işçi emekçi, yüksek kiralara, hayat pahalılığına karşı sadece hayatta kalmanın mücadelesini veriyor. Buna karşı yerel yönetimlerin yaptığı tek şey insanları sosyal yardımlara muhtaç etmek ve bununla övünmek" dedi.
Koca, insanların doğa ile barışık yaşadığı ekolojik kentler, halk sağlığını, refahını ve insan yaşamının değerini merkeze alan yerel idarecilik vaat ettiklerini dile getirdi.
YAKUP KOCA KİMDİR?
1990'da Antep’te doğan Yakup Koca, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukuk (ÖHD) Antep şubelerinin yönetiminde yer alan Koca, DEM Parti İl Yönetiminde görev yaptı. Koca, halen Antep'te serbest avukatlık yapıyor.