“Antep ihracat yoğun bir şehir. Büyük oranda ekonomisi ihracata dayanıyor. Döviz kurundaki suni fiyatlama yüzünden de ihracat şartları bozulmuş durumda. İhracat geçen yıla oranla çok az artarken, ithalat yüzde 40 arttı”
Pek çok insanın bu kentte yaşamak istemediğini sözlerine ekleyen Mimarlar Odası Gaziantep Eski Şube Başkanı H. Özgür Girişken, ‘’Gaziantep’te yaşam koşulları ekonomik ve sosyal anlamda her geçen gün kötüye gidiyor. Bu tartışılmayacak bir gerçek. Hem suç istatistiklerimizin arttığı hem de eğitim ve sağlıkta daha da geriye gittiğimiz, kötü şartlar altında yaşadığımız bir şehre dönüştük’’ şeklinde konuştu.
Büyük para sahipleri piyasaları alt-üst ediyorlar
Girişken, ‘’Öyle bir faiz ortamı yaratıldı ki şu anda finansmana erişim çok güç, yatırım yapmanın bir anlamı kalmadı. Bu ekonomik şartlar altında nasıl konkordato ilan etmeyeceksin, nasıl çarkını döndüreceksin? Elinde sermayesi olan faiz gelirleriyle çok rahat bir yaşam süren büyük para sahipleri, piyasaları alt-üst ediyorlar. Antep, Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan şehirlerinden bir tanesi. Döviz kurundaki gerçek dışı değerlemeler nedeniyle ihracatta durma noktasına geldi. Hem işçilik pahalı hem de döviz cinsinden paranın değerini alamıyorsun. Bu şartlar altında üretime devam etmenin bir anlamı kalmadı’’ dedi.
Ülke genelinde olduğu gibi yaşam şartları her geçen gün kötüye gidiyor
Ülke genelinde olduğu gibi kentimizde de yaşam şartlarının her geçen gün daha da kötüye gittiğini kaydeden Girişken, ‘’Ekonomik olaylarının kötüleşmesini, artan asayiş olaylarından, cinayet haberlerinden, intihar haberlerinden yaralamalardan ve suç oranlarındaki artışlardan görebiliyoruz. Aynı anda hem suç istatistiklerimizin arttığı hem de eğitim ve sağlıkta daha da geriye gittiğimiz, kötü şartlar altında yaşadığımız bir şehre dönüştük’’ açıklamasını yaptı.
Ekonomik sorunlar ve para döngüsünde yaşanan problemler Gaziantep’te daha şiddetli hissediliyor
‘Ülke genelinde yaşanan ekonomik sorunlar ve para döngüsünde yaşanan problemler Gaziantep’te daha şiddetli hissediliyor’ diyen Girişken, ‘’Bu kent ihracat yoğun bir şehir. Büyük oranda ekonomisi ihracata dayanıyor. Döviz kurundaki suni fiyatlama yüzünden de ihracat şartları bozulmuş durumda. İhracat geçen yıla oranla çok az artarken, ithalat yüzde 40 artmış. Çünkü döviz ucuz olduğundan dışarıdan mal ve hizmet almak içeriden daha ucuza geliyor’’ ifadelerine yer verdi.
Doğalgaza gelen zammı değerlendiren Girişken, ‘’Son savaştan sonra petrol ve doğalgaz fiyatlarında ani bir yükseliş yaşandı ama şu anda ateşkes birlikte fiyatlar geriledi ancak bu bize yine zam olarak yansıdı. Faturalarda toplam tutar 2 bin lira ise bu paranın 1000 lirasını devlet karşılıyor, 1000 lira ödeyeceksiniz yazıyor. Bu gibi şeylerle her şey kontrol altındaymış gibi gösterilmeye çalışılsa da gerçekte ödediğimiz fiyat halen gelirimize göre çok yüksek’’ değerlendirmesinde bulundu.
Hem hane hem üretici hem de esnaf, pahalılıkla baş edemeyecek noktada
Girişken, ‘’Elektrik faturalarını herkes ödemekte güçlük çekiyor. Sanayi de ki iflas ve konkordatonun sebeplerinden biri de bu. Giderler her geçen gün artarken gelirlerde herhangi bir artış olmuyor. Bunun ile baş etmek artık mümkün olmamaya başladı. Hem hane hem üretici hem de esnaf, pahalılıkla baş edemeyecek noktada. Dolayısıyla ayakta kalmak bir başarı haline geldi’’ diye konuştu.