ANASAYFA arrow right Güncel

Buhar kazanları denetimsiz bırakılmamalı

Buhar kazanları denetimsiz bırakılmamalı
YAYINLAMA: 20 Mayıs 2025 / 19.33
GÜNCELLEME: 20 Mayıs 2025 / 19.33

2. OSB’de bir fabrikada buhar kazanının patlaması sonucunda 7 kişi yaralanmış ve 5 araç ise hasar görmüştü

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hamit Öztürkmen, ‘’Buhar kazanları “Yüksek Tehlikeli Ürünlerdir” denetimsiz ve başıboş bırakılmamalı. CE belgesiz bir basınçlı kabın kullanımı yasak olmalı. Doğru ürün almak yetmez. Basınçlı kaplar ve kaldırma iletme ekipmanları eğitimli personel, yetkili servis, A-Tipi akredite kuruluşlarca periyodik kontrol ve kamu denetimine tabi olmak zorunda’’ dedi.

Kazan bakımları “Hizmet yeri yeterlilik belgesine” sahip servislere yaptırılmalı

Kazan dairelerinin perde beton ile tecrit edilmesi ve bu alan içindeki tüm ekipmanların ve tesisatların proje onayına tabi tutulması gerektiğini kaydeden Öztürkmen, ‘’Kazan dairelerinde yapılacak her değişiklik için ön izin alınmalı, değişiklik sonunda ise yerinde kontrol ile çalışma izni almak mecbur kılınmalı. Kazan bakımları “Hizmet yeri yeterlilik belgesine” sahip servislere yaptırılmalı. Yangın tesisatları ve basınçlı kapların kontrolleri “Akredite Kuruluşlarca “her yıl mutlaka periyodik olarak yaptırılmalı’’ önerisinde bulundu.

Kazan patlamalarına davetiye çıkarmayalım, tedbirimizi önceden alalım

Öztürkmen, ‘’Odamız ilgili kontrolleri kamusal hizmet ve kamusal denetim anlayışıyla kâr amacı gütmeden, bilimsel teknik esaslara, standart ve yönetmeliklere uygun olarak odamız tarafından eğitilerek yetkilendirilmiş uzman mühendis kadrosuyla yapmaktadır ve denetimleriyle ilgili her tür katkıda bulunmaya her zaman hazır. Kazan patlamalarına davetiye çıkarmayalım, tedbirimizi önceden alalım. Böylesine önemli bir konuda, tüm işletmeleri, kazan kullanıcılarını ve sanayicilerimizi daha dikkatli olmaları için uyarıyor, gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz’’ şeklinde konuştu.

Kazanların işletilmesi uzman ve yetkili personeller tarafından yürütülmeli

Sanayimizde ısınma ve enerji üretimi amacı ile yoğun olarak sıcak su kazanları, kalorifer kazanları, kızgın yağ kazanları ve buhar kazanlarının kullanıldığını sözlerine ekleyen Başkan Öztürkmen, ‘’Basınç altında çalışan bu kazanların işletilmesi, belirli teknik standartlar çerçevesinde, uzman ve yetkili personeller tarafından yürütülmeli. Aksi takdirde istenilmeyen üzücü olaylar kaçınılmaz.  Her türlü basınç altında çalışan kazanın devreye alınması sırasında, kazan operatörünün kazanın başında olup, tüm emniyet sistemlerini ve ekipmanlarını kontrol ederek devreye alması zorunlu bir durum’’ ifadelerini kullandı.

Öztürkmen, ‘’Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 25 Nisan 2013 tarihinde yayımlanan, “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” gereğince işletmelerde kullanılan tüm basınçlı kapların periyodik olarak yılda bir kez test ve kontrollerinin yapılması yasal bir zorunluluk olduğu gibi, çalışanların sağlığı, güvenliği, işletmelerin emniyeti ve verimliliği içinde gerekli. Bunun yanında tüm kazan kullanıcılarının Kazan Operatörü Yetiştirme Kurslarına katılarak, gerekli teknik eğitimler alması ve sertifikalanması da gerekiyor’’ diye konuştu

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *