375 Sayılı KHK ve bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçti
Büro Emekçileri Sendikası Gaziantep Şube Başkanı İsmet Karatay, ‘’666 KHK ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin yıllar önce iptal ettiği düzenlemelerin ardından 12 yıldır hâlâ kapsamlı ve adil bir yasal düzenleme yapılmaz iken yine kararnamelerle yapıldığı için AYM tarafından iptal edilen ve emekçilerin aleyhine olan maddelerde yene Anayasaya aykırı olarak yasalaştırılıyor. TBMM’den geçen kanun teklifi de bu mağduriyetleri gidermekten uzak, aksine yeni hak kayıplarına kapı aralıyor’’ ifadelerini kullandı.
Kanun teklifinin Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ilgili maddeleri, vardiyalı çalışma sistemini devreye sokarak, nöbet, fazla mesai dayatması ve angarya meşrulaştırılmayı hedeflediğini sözlerine ekleyen Karatay, ‘’Bu düzenleme; personelin sosyal hayatını ve aile düzenini altüst edecek, çalışma barışını bozacak, keyfi uygulamaların önünü açacak. Üstelik teklifin gerekçesi olarak sunulan “7/24 hizmet ihtiyacı”, “Hizmetin devamı için normal ve fazla çalışma süreleri yeterli gelmemektedir” ifadeleri gerçeği yansıtmıyor. Bakanlığa tahsis edilen fazla mesai sürelerinin bile çoğu zaman kullanılmadığı, kalan ödeneklerin iade edildiği biliniyor’’ şeklinde konuştu.
Karatay, ‘’Yasa teklifinde dolaylı olarak hedef alınan yurt hizmetleri ise zaten Gençlik ve Spor Bakanlığı çatısı altında, öncesinde de KYK bünyesinde olmak üzere yaklaşık 65 yıldır en azından çalışma süre ve biçimi olarak sorunsuz bir şekilde yürütülüyor. Bu süreçte yurtlarda vardiya sistemine geçilmesini zorunlu kılacak hiçbir yapısal veya işlevsel sorun yaşanmadı. İşleyen bir düzeni bozarak yeni sorunlar üretmek ne kamu yararına ne de personel refahına hizmet eder’’ değerlendirmesini yaptı.
Asıl çözülmesi gereken düzenleme yapılması gereken konular çok daha net
‘Asıl çözülmesi gereken düzenleme yapılması gereken konular çok daha nettir’ diyen Karatay, ‘’Aynı işi yapan işçilerin yemek, yol, ikramiye gibi sosyal haklardan faydalanırken, memur ve memur statüsündeki destek personelinin bu haklardan mahrum bırakılması, 24 saat görev yapan memurlarının nöbet hizmeti karşılığında hiçbir şekilde nöbet ücreti alamaması, sürekli görev yapan personelin insani çalışma şartlarından uzaklaştırılması. Yasa bu haliyle uygulanırsa, Gençlik Spor personeli ne zaman, nerede, kaç saat çalışacağını bilmeden, belirsizlik ve düzensizlik içinde bir mesai sistemine mahkûm edilecektir. Bu yalnızca iş barışını değil, personelin aile hayatını, ruh sağlığını ve kamu hizmetinin kalitesini de ciddi şekilde tehdit edecek’’ uyarısında bulundu.