ANASAYFA arrow right Güncel

Cem evlerine laf söylemek kimsenin haddine değil

Cem evlerine laf söylemek kimsenin haddine değil
YAYINLAMA: 11 Şubat 2024 / 14.38
GÜNCELLEME: 11 Şubat 2024 / 18.39

Tilkiler Köyü Eğitim Kültür Sağlık ve Dayanışma Dernek Başkanı Eren Ovayolu, MHP Milletvekili Hasan Basri Sönmez’in cemevleri ile ilgili sözlerine sert tepki gösterdi. MHP Milletvekili Hasan Basri Sönmez, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu'nda, “Cemevleri terör örgütlerinin yoğun olduğu bir yer” demişti

Biz aleviler olarak bu kişiden özür bekliyoruz

Ovayolu, “Ne zaman seçim zamanı gelse siyasiler Alevilere laf söylemeye başlıyor. Kendi seçmenini bir arada tutabilmek için oyunu arttırabilmek için çok yakışıksız söylemlerde bulunuyor. Bu konular siyaset üstü olmalı. Kimse kimsenin ibadethanesine, kutsal mekanlarına laf söylememeli. Bu sözleri söyleyenler devlet tarafından cezalandırılmalı ve söyleyenin özür dilemesi sağlanmalı. Biz aleviler olarak bu kişiden özür bekliyoruz. Cumhuriyet savcılığından bu kişi hakkında soruşturma açılmasını talep ediyoruz. Cem evlerine laf söylemek kimsenin haddine değil” dedi.

Alevi vatandaşlar için kadın, erkek, fakir, zengin, sınıf ayırımı yok

Cem evlerinin sadece ibadethane değil, aynı zamanda barışın, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin sembolü olan yerler olduğunu dile getiren Ovayolu, “Cem evlerinde sadece ibadet yapılmaz. Eğitimler, kurslar verilir. seminerler, konferanslar, paneller yapılır. Her cem evi aynı zamanda bir kültür merkezidir. İlim, bilim yuvasıdır. Öncelikle insanlarımıza şunu anlatmak gerekir. Biz Alevi vatandaşlar için kadın, erkek, fakir, zengin, sınıf ayrımı yok. Bizim için herkes eşit. Bizler cem evine girdikten sonra can oluruz eşit oluruz. Bunların bilinmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Aleviler, tarih boyunca ezildi, dışlandı ve ötekileştirildi

Alevilerin, Cumhuriyet tarihi boyunca ezilen, katledilen dışlanan, kabul edilmeyen, ötekileştirilen bir yapı içerisinde olduğunu kaydeden Ovaoylu, “Aleviler, her zaman bu durumlar karşısında feraset içinde olmuşlardır, soğukkanlılıklarını korumuşlar. Cumhuriyet tarihi boyunca Kahramanmaraş’ta, Pazarcık’ta, Sivasta, Dersim’de, Çorum’da katliamlara maruz kalmışlar, kimi yerde yakılmış kimi yerde öldürülmüşler katledilmişler. Tüm bu olaylarda devlet görevini yerine getirememiş vatandaşlarını koruyamamış. Bir nevi olayların yaşanmasına sessiz kalmış. Buna rağmen aleviler düşmanlık, kin beslememişler ve isyan etmeden yaşamlarına devam etmişler” ifadelerini kullandı.

Cem evlerine değil terörist iki küskün bile giremez

Tilkiler Köyü Eğitim Kültür Sağlık ve Dayanışma Dernek Başkanı Eren Ovayolu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Dün yapılan katliamlar bugün itibar suikastı olarak devam ediyor. Cem evleri ile terör kelimesinin yan yana gelmesi bugüne kadar mümkün olmadı. Bugünden sonrada mümkün olmayacak. Aleviler bu topraklarda yüzyıllardır yaşıyor ve yaşamaya devam edecek. Aleviler bu ülkenin sigortası. Cem evleri Alevilerin ibadethaneleri, bilim ve kültür merkezleri. Cem evlerinde yapılan cemler başlamadan önce insanların birbirine karşı olan şikayetleri, kavgalı olup olmadıkları sorulur. Eğer o cemde biri kalkar da ben şu kişiden razı değilim derse o cem başlamaz ve o iki kişinin barışması ve birbirinde razı olması istenir. Bunu neden anlatıyorum. Cem evlerine değil terörist iki küskün bile giremez.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *