ANASAYFA arrow right Güncel

Ciddi bir salgınla karşı karşıyayız

Ciddi bir salgınla karşı karşıyayız
YAYINLAMA: 11 Ocak 2024 / 23.12
GÜNCELLEME: 11 Ocak 2024 / 23.25

Grip virüsü (H1N1), COVID-19 (J1.N varyantı), Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) ve mycoplasma pneumoniae gibi etkenlerin neden olduğu tahmin edilen ciddi bir salgın yaşanıyor

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, ciddi bir salgın ile karşı karşıya olduğumuzun altını çizerken, son haftalarda özellikle hastane acillerinde olağan dışı yoğunluklar yaşandığını belirtti, toplu taşıma ve kapalı alanlarda maske kullanılması ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

COVID-19, diğer solunum yolu hastalıklarıyla birlikte ülkemizde halen etkisini sürdürüyor

Yılmaz, “Bilindiği gibi 2020 yılında ülkemizde görülmeye başlanan COVID-19 salgınıyla ülkemizde büyük bir yıkım yaşandı. Pandeminin başlangıcından üç buçuk yıl sonra COVID-19, diğer solunum yolu hastalıklarıyla birlikte ülkemizde halen etkisini sürdürüyor. Türk Tabipleri Birliği olarak toplum sağlığı öncelenerek alınacak bilimsel önlemlerle salgınları en az zararla atlatmanın mümkün olduğunu; salgınlarla mücadelenin yalnızca hastanelerde olamayacağını, toplumun ve kurumların da katılımıyla alınacak bazı önlemlerin, hastalığın daha çok kişiye bulaşmasını önleyeceği gibi ölümleri de engelleyeceğini uzun zamandır belirtmekteyiz. Doğru salgın yönetimiyle ayrıca sağlık sistemindeki yük azalacağı için diğer hastalara da daha etkili müdahale sağlanabilir” ifadelerini kullandı.

 Hem sağlık çalışanı hem de toplum tehlike altında

Toplumda grip virüsü (H1N1), COVID-19 (J1.N varyantı), Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) ve mycoplasma pneumoniae gibi etkenlerin sorumlu olduğu tahmin edilen ciddi bir salgınla karşı karşıya olunduğunu sözlerine ekleyen Yılmaz, “Son haftalarda özellikle hastane acillerinde olağan dışı yoğunluklar yaşanmakta; bu yoğunluklar sağlık çalışanlarını tüketirken hastalara da daha az zaman ayrılmasına, zamanında ve yeterli sürede muayene edilememesine, enfekte olmayan hastalara da hastalık bulaşmasına neden olabiliyor. Salgın sönümlenmediği sürece hem toplumun hem de sağlık çalışanlarının sağlığı tehlike altında” uyarısında bulundu.

Koruyucu önlemlerin arttırılması gerekiyor

Başkan Yılmaz, “Özellikle toplu taşıma gibi kapalı ve dar alanlarda maske, havalandırma, sosyal mesafe gibi basit önlemler dahi birçok insanın hasta olmasını engelleyecek, yeterli sürede sağlık hizmeti almasını sağlayacak, hatta yaşamını kurtarabilecek. Bu konuda koruyucu önlemlerin arttırılması gerekiyor” uyarısında bulundu.

Gerekiyorsa sağlık hizmeti almak için sağlık kuruluşuna başvurulmalı

Bulunulan ortamın sık sık havalandırılması önerisinde bulunan Yılmaz, “Yaşlılar, bu hastalıkların etkileriyle baş edebilme kapasitesini düşüren müzmin bir hastalığı olanlar, gebeler, sağlık çalışanları; grip ve pnömokok aşılarını henüz yaptırmadılarsa aile hekimlerinden, hastalıklarını izleyen uzman hekimlerden durumlarını değerlendirmeli. Mevsim hastalıkları belirtileri olanlar; yakınlarını, çalışma arkadaşlarını korumak için maske takmalı, kapalı alanda, kalabalık ortamlarda maske takılmalı. Eller dış ortamlardan eve, işyerine gelişte, göze, buruna dokunma ihtiyacınız olursa sabunlu su ile yıkanmalı. Hastalananlar tıbbi bakım için aile hekimiyle, izleyen uzman hekimle durumunu görüşmeli. Gerekiyorsa sağlık hizmeti almak için sağlık kuruluşuna başvurmalı. Yakınlarınızın hastalığını evde izleyin. Soluk almada güçlük çekiyorsa, olağandan daha sık soluyorsa, beslenmesi bozuluyorsa, dalgınlık hali varsa acilen sağlık kuruluşuna götürülmeli” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *