ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçi tarladan uzaklaşacak üretim daha da düşecek

Çiftçi tarladan uzaklaşacak üretim daha da düşecek
YAYINLAMA: 02 Temmuz 2024 / 19.14
GÜNCELLEME: 02 Temmuz 2024 / 19.14

1 Temmuz itibariyle elektrik fiyatlarında tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30 zam yapılması çiftçileri de kara kara düşündürmeye başlattı. Enerji maliyetlerinin yüksekliğinden dert yanan çiftçiler, yeni zamla birlikte üretimin azalacağına dikkat çekti

Elektriğe yapılan yüzde 38 zammı eleştiren Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, çiftçilerin zammın altından kalkamayacağının altını çizerken, ‘’Elektriğe yapılan zam ile birlikte çiftçiler tarladan daha da uzaklaşacak, üretim daha da düşecek. O yüzden yapılan zammın bir an önce geri çekilmesini talep ediyoruz’’ dedi.

Sulanan alanların artmasıyla tarımsal üretimde elektrik kullanımı arttı

‘Ülkemizde seracılık ve hayvancılığın gelişmesi, sulanan alanların artmasıyla tarımsal üretimde elektrik kullanımı arttı’ ifadelerini kullanan Yiğit, ‘’Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, 2024 Haziran ayı itibarıyla tarımsal sulama abone grubu için elektrik birim fiyatı 256,46 kuruş. EPDK tarafından; enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle nihai elektrik perakende satış fiyatlarında yüzde 38 artış yapıldığını açıklandı. 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, elektrik fiyatlarında, mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38 ve yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artış oldu’’ ifadelerini kullandı.

Çiftçilerimiz artan su ve elektrik bedellerini ödemekte zorlanıyor

Yiğit, ‘’Bu yıl hava sıcaklıkları normallerin üzerinde seyrediyor, çoğu il ve ilçelerde ekstrem sıcaklıklar gerçekleşiyor. Aşırı sıcaklar, bu aylarda ekili ve dikili sulanan tüm ürünlerde sulama ihtiyacını artırdı. Çiftçilerimiz artan su ve elektrik bedellerini ödemekte zorlanıyor. Hal böyle iken, elektrik fiyatlarında yapılacak yüzde 30 oranındaki artış, sulanan ürünlerde maliyetleri daha fazla artıracak, üretimde sürdürülebilirlik riske girecek’’ uyarısında bulundu.

Yüzde 30’luk  zam geri çekilmeli

Gıda güvencesinin sağlanması ve korunması için tarıma pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğinin hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini kaydeden Başkan Yiğit, ‘’Bu ülkede tarım ve üretim olmazsa olmazlarımız arasında. Cefakâr ve vefakar çiftçimiz gece-gündüz demeden üretiyor, emeğinin karşılığını alamayacağını bildiği halde çalışmaya devam ediyor. Ancak maliyetleri artışları öyle bir noktaya geldi ki çiftçilerin hiçbirinin bunun altından kalkacak gücü kalmadı. O nedenle tarımda maliyetlerin azaltılması ve üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından tarımsal üretimde kullanılan elektrikte, 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olan yüzde 30’luk zam geri çekilmeli’’ çağrısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *