Hububat hasadının bittiğine dikkat çeken Çolak, “Çiftçilerimiz geçen seneye göre iyi bir hasat dönemi geçirdi. Dekara 350-400 kilogram arpa, sulu olmayan bölgelerde ise dekara 200-250 kilogram buğday aldık” dedi.
Neredeyse kırmızı mercimek ekilmeyecek duruma geldi
Çolak, “Mercimekte ise verim çok ciddi düştü. Önceki yıllarda dekara 200-250 kilogram mercimek alırken bu rakam 60 kilograma kadar düştü. O yüzden neredeyse kırmızı mercimek ekilmeyecek duruma geldi. Geçmiş yıllarda kırmızı mercimeğin “Gen” merkezi Güneydoğu Anadolu Bölgesi iken, şimdi Kanada’dan ithal eder duruma geldik” ifadelerine yer verdi.
Hububat fiyatlarının geç açıklanması çiftçiye zarar verdi
“Şahinbey’de arazilerin sadece yüzde 10’u sulanabiliyor, ancak enerji maliyetlerinin artması sonrasında bu oranın düşeceğini tahmin ediyoruz” diyen Başkan Çolak, hububat alım fiyatları konusunda ise şunları dile getirdi: “Hububat alım fiyatları çiftçilerimizi memnun etmedi. Geçen yıl tarlaya ekim yapıldığında akaryakıtın litresi 28 lira, gübrenin kilogramı 15 liraydı. Ayrıca hububat fiyatlarının geç açıklanması da çiftçiye zarar verdi. Çünkü arpa hasadı bitmiş, tüccara satmışlardı.”
Tarımsal ödemelerzamanında yapılmalı
Çolak, “Üreticiye akaryakıt ve gübre parası eylül ve ekim aylarında gerekli. Bu aylarda parayı çiftçinin cebine koymadığınız takdirde tarlasını ekemez ya da istediği kadar gübre atamaz. O yüzden tarımsal desteklemelerin eylül ve ekim zamanında ödenmesi gerekiyor ki çiftçi akaryakıtını alsın, tarlasını işlesin ve gübresini atsın” açıklamasında bulundu.
Üreticilerimizi desteklemezsek birçok üründe dışa bağımlı hale geleceğiz
Tarımsal destek ödemelerinin enflasyona göre belirlenmesi çağrısında bulunan Çolak, dolara bağlı olarak girdi maliyetlerinin yükseleceği sinyalini verdi. “Akaryakıta son bir ay da iki defa zam yapıldı. Dolar yükselmesiyle birlikte girdi maliyetlerimizde artacak. Planlı bir tarım yapılmadığından ve çiftçi yeteri kadar desteklenmediğinden üretimde yeterli düzeyde olmuyor. Kendi üreticimizi desteklemediğimiz sürece birçok üründe ülkelere bağımlı hale geleceğiz” uyarısında bulundu.
Çiftçinin bir ürünü ektiğindekaç TL’ye satacağını bilmesi lazım
Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, planlı tarıma geçilmesinin önemini bir kez daha belirtirken, konuşmasını şöyle tamamladı: “Planlı tarıma geçilmesinin zor olduğunu düşünmüyoruz. Çiftçi bu fiyata arpa satacağını bilse ekmezdi. Çünkü arpanın kilogramı geçen yılın aynısı. Hangi girdi maliyetleri aynı kaldı, değişmedi? Çiftçinin bir ürünü ektiğinde kaç TL’ye satacağını bilmesi lazım.” Haber Merkezi

YAYINLAMA: 04 Temmuz 2023 / 22.20
GÜNCELLEME: 04 Temmuz 2023 / 22.23
Gaziantep’te hububat hasadı sona erdi. Rekoltenin geçen yıla oranla yükselmesi çiftçilerin yüzünü güldürdü
İlginizi Çekebilir

Araban Ovası'nda beyaz altın hasadı devam ediyor
#Güncel / 14 Mayıs 2025

Sahte ürün ticareti hızla artıyor, Türkiye, önemli oyunculardan biri haline geldi
#Güncel / 14 Mayıs 2025

Yeni trafik cezaları Mecliste
#Güncel / 14 Mayıs 2025

Benzine zam geldi, motorine zam yolda
#Güncel / 14 Mayıs 2025

49 ilde mali suç operasyonunda 146 şüpheli gözaltında
#Güncel / 14 Mayıs 2025

“İnsanlar doğduğunda tekstile sarılarak karşılanıyor, öldüğünde tekstile sarılarak uğurlanıyor”
#Güncel / 14 Mayıs 2025
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *