ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçimiz köyünü ve tarımı terk ediyorlar

Çiftçimiz köyünü ve tarımı terk ediyorlar
YAYINLAMA: 16 Ekim 2024 / 18.29
GÜNCELLEME: 16 Ekim 2024 / 18.29

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, ‘’Kırsal alanlardan kente göçün en büyük sebebi sosyal güvenceden yoksunluk ve yeterli gelirin elde edilememesi. 25 yıldır çocuk doğmamış kırsal alanlarımız bulunuyor. Çiftçilerimiz köylerini ve tarımı terk ediyorlar’’ dedi.

Kadınların yüzde 88,2’si gelirinin düşük olması sebebiyle sosyal güvenlik sistemine kayıtlı değil

Sosyal Güvenlik Kurumu 2023 yılı verilerine göre; Türkiye’de 4/b kapsamındaki toplam 460 bin 260 Tarım Bağ-kurlu çiftçinin yüzde 24’ünü oluşturan 110 bin 381 kadın çiftçinin Tarım Bağ-kur’unu kendisinin ödediğini söyleyen Çolak, ‘’Tarımda kadınlar işgücünün önemli bir kısmını oluşturmasına rağmen çoğunluğu sosyal güvenceden yoksun durumda. Ziraat Odalarına kayıtlı 933 bin 723 kadın çiftçinin sadece yüzde 11,8’i Tarım Bağ-kur’unu ödeyerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı. Yani Ziraat Odalarına kayıtlı çalışan kadınların yüzde 88,2’si gelirinin düşük olması sebebiyle sosyal güvenlik sistemine kayıtlı değil. Pozitif ayrımcılığı hak eden kadın çiftçilerimizin sosyal güvenlik sistemine katılımının desteklenmesi kadınlarımızı kırsalda tutabilmek için bir zorunluluk’’ açıklamasını yaptı.

Tarım Bağ-kur prim desteği sağlanması,kırsalda yapılacak en büyük reform olacak

Tarımda çalışan kadınlarımızın aylık 6 bin 900 lira, indirimli olarak aylık 5 bin 900 lira olan Tarım BAĞ-KUR primlerini ödeyebilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Çolak, ‘’Aile çiftçiliği ile uğraşan kadın ve erkek bireylerden sadece erkek birey prim ödeyecek güçte ise sosyal güvenlik sistemine dâhil oluyor. Kadın çiftçilerimizin de toplumsal cinsiyet eşitliği ve adaleti sağlanarak sosyal güvenlik sistemine katılımları desteklenmeli. Kadın çiftçilerimize Tarım Bağ-kur prim desteği sağlanması, kırsalda yapılacak en büyük reform’’ ifadelerine yer verdi.

Kadın çiftçilerimizin hepsini kapsayacak program ve mevzuat düzenlemelerine ihtiyaç var

‘Kadınların işgücüne katılım oranı, kadın işgücünün kadın nüfusuna oranı olarak tanımlanıyor. Bu oranın artması ekonomik verimliliği artıracak, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacak’ diyen Başkan Çolak, ‘’Bakanlıklar hibe projelerinden daha kolay faydalanmaları için projelere başvuran kadın ve gençlere artı puanlar veriyor. Bu çalışmaların olumlu yansımaları olsa da, projelerin sadece yeterli bütçeye sahip kadın çiftçileri kapsadığı da aşikâr. Kadın çiftçilerimizin hepsini kapsayacak program ve mevzuat düzenlemelerine ihtiyaç var’’ şeklinde konuştu.

Kırsal alanlarda kadın çiftçilerin sosyal imkânlara ulaşması gerektiğine dikkat çeken Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, konuşmasını şöyle tamamladı: ‘’Tarımda çalışan kadınlarımızın ve gençlerimizin internet hizmetlerine erişimleri ücretsiz karşılanmalı. Bu alanlarda kreşlere, yaşlı, engelli ve hasta bakım hizmetlerine ihtiyaç var. Bu konuda kaymakamlıklara, belediyelere büyük görevler düşüyor.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *