Çiftçi üretim yapamazsa gıdaya ulaşımda sıkıntı yaşanır, raflar boş kalır
Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurul Toplantısı Nizip Ziraat Odası Başkanı Sıddık Durmaz Başkanlığında yapıldı. Kuraklık ve ve zirai don olaylarının zararları ele alınırken, çiftçilerin özel ve kamu bankalarına olan borçlarının faizsiz ertelenmesi istenildi.
Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt, ‘’Bu sene fıstık ağaçlarında karagöz olmaz ise seneye verimin düşmesine neden olacak. Eğer zirai dondan ürünü zarar gören çiftçilere destek verilecekse ilaç olacak destekler verilmeli. Çiftçilerin hem özel hem de kamu bankalarına olan borçları faizsiz olarak ertelenmeli. Üreticinin tarladan uzaklaşmasını önlemek için ivedilikle bir şeyler yapılmalı. Çiftçi üretim yapmaz ise gıdaya ulaşımda sıkıntı yaşanır, raflar boş kalır’’ uyarısında bulundu.
Üreticilerin mağdur olmaması için herkesin üzerine düşeni yapması lazım
Nizip’te aşırı bir kuraklığın yaşandığını sözlerine ekleyen Nizip Ziraat Odası Başkanı Sıddık Durmaz, ‘’İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri ile birlikte yaptığımız çalışmalar neticesinde üç köyümüzün zirai dondan etkilendiğini tespit ettik. İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri ile birlikte koordineli bir şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Kuralık ise çiftçilerimizi çok fazla etkiledi. Çiftçilerimizin özel ve kamu bankalarına olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz. Üreticilerin mağdur olmaması için herkesin üzerine düşeni yapması lazım’’ ifadelerini kullandı.
Türkiye genelini etkileyen zirai don Arabanı’ da olumsuz etkiledi
Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, ‘’Türkiye genelini etkileyen zirai don Arabanı’ da olumsuz etkiledi. Zirai don, kavun, karpuz, ayçiçeği ve fıstıklarımıza zarar verdi. İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri ile birlikte sahada gerekli çalışmaları yaptık. Bölgede en fazla kavun ve karpuz Araban bölgesinde yetişiyor, ancak fakat zirai don zarar vermiş. Mağdur olan çiftçilerimize fide desteğinde bulunulması gerekiyor. Çiftçilerin zarar büyük’’ açıklamasını yaptı.
TARSİM sigortası yaptırıp mağdur olan çiftçilerimiz var
Zirai don olayının fıstığa da büyük zarar verdiğini sözlerine ekleyen Altun, ‘’Zirai don nedeniyle çiçek açan fıstıklar donmuş durumda ve 41 köyümüzün 21’i bu zirai don afetinden etkilendi. TARSİM sigortası yaptıranlar, ‘Don’ kısmını işaretlemesini yapmamışsa zararı karşılanmıyormuş. Bu şekilde mağdur olan çiftçilerimizde var. Bu çiftçilerimizin de zararı karşılanmalı. Tarım Kredi Kooperatifleri, özel ve kamu bankalarına olan borçların ertelenmesini istiyoruz’’ çağrısını yaptı.
Sulu tarımın günlük 5-6 bin lira civarında elektrik maliyeti bulunuyor
Girdi maliyetlerine değinen Altun, sulu tarımın günlük 5-6 bin lira civarında elektrik maliyetinin olduğunu vurguladı. ‘’Her bir çiftçiye en az 100 bin dolaylarında elektrik faturası gelecek. Para kazanamayan çiftçi bu parayı nasıl ödeyecek? Elektrik faturası hasat döneminde ödense çiftçi o zaman rahat bir nefes alır’’ dedi.
Artık sera kurmak şart oldu
Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, ‘’Yavuzeli ilçemizin bazı bölgeleri zirai dondan etkilendi ama kuraklık tüm ilçemizi etkiledi. İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri ve ziraat mühendislerimiz saha da çalışmalarını devam ettiriyor. İklim değişikliğine bakarak artık sera kurmanın şart olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü gece ile gündüz sıcaklıkları birbirinden çok farklı. Böyle olunca ürünlerimiz bir gece de heba olabiliyor. Bunun yanı sıra özel ve kamu bankalara olan borçların faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz’’ diye konuştu.
Ürünleri zarar gören çiftçilerimiz dilekçelerini vermeye başladı
Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, ‘’Çiftçilerimiz kuraklığın ardından zirai don ile karşı karşıya kaldı. Ülke genelinde 64 ilimizin zirai dondan etkilendiğini gördük. Bundan en az etkilenen illerden birisiyiz diye düşünüyoruz. Şu anda komisyon oluşturuldu. Zirai don nedeniyle ürünleri zarar gören çiftçilerimiz dilekçelerini vermeye başladı. Bundan dolayı Tarım ve Orman Bakanlığı’na teşekkür ederiz’’ ifadelerine yer verdi.
TARSİM sigortası mutlaka yaptırmalı
Şahinbey’de 80 köyde tarım yapıldığını hatırlatan Çolak, ‘’25 köyümüzde sebze ve meyve üretimleri zirai dondan zarar gördü. İnsan nasıl kendi sağlık sigortasını yaptırmak zorunda ise en kıymetli ürününün de TARSİM sigortasını mutlaka yaptırmalı. Ziraat Odası olarak bu konuda sigorta acenteliği de aldık ama çiftçilerimiz rağbet göstermedi’’ eleştirisini yaptı.