ANASAYFA arrow right Güncel

Çocuğa yaklaşım biçimi ve kurgulanan dil çok önemli

Çocuğa yaklaşım biçimi ve kurgulanan dil çok önemli
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.02
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.02
’Çocuğa yaklaşım biçimi ve kurgulanan dil önemlidir.Konuşan değil, çocuğu konuşturan bir üslup uygulamak gerekir’’ önerisinde bulundu
Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Aydın, okul öncesi çocukları olan ebeveynlere, ‘’Çocuğa yaklaşım biçimi ve kurgulanan dil önemlidir.Konuşan değil, çocuğu konuşturan bir üslup uygulamak gerekir’’ önerisinde bulundu.
Özel Sanko Okulları tarafından “Sanko Aile Akademisi” çerçevesinde, Gaziantep genelinde okul öncesi çocuklar ı olan anne ve babalara yönelik, ‘’Çocukların Bize Oynadığı Oyunlar” konulu seminer düzenlendi. Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aydın, sunum yaptığı seminerde, çocuğun kişiliğine yapılan yatırımın önemini anlattı.
Özel Sanko Okulları’nın ‘’Aile Akademisi’’ çerçevesinde yürüttüğü faaliyetleri takdirle karşıladı ğını belirten Aydın, çocuk yetiştirmedeki paradigmaların nasıl değiştiğini iyi görmek ve anlamak gerektiğini, özellikle kişilik yapısının en temel aygıtı olan egonun sağlıklı çalışıp çalışmadığının önemli olduğunu söyledi.
Araştırma sonuçlarına göre, 13-14 yaşına kadar çocuğa verilen mesajların alındığını ama daha sonra çocuğun kendi bildiği yoldan gittiğini ifade eden Aydın, “4 yaşına kadar ç özülemeyen sorunlar, yetişkinlikte insanlara sorunlar yaratır” dedi.

Çocukların ilgi çekme, ağlama, ayrılmama, hırs, yemek yememe, uyku, ikna, inatçılık gibi ilişki oyunları oynadığına dikkat çeken Aydın, şöyle devam etti:‘’İlgi çekmenin doğal yolu bir beceri sergilemektir; gitar çalmak gibi. Çocuğa bu ihtiyaç duyduğu ilgiyi göstermek gerekir.Doğal olmayan yolu abartılı olanıdır.Çocukları bağımlı kılmamak gerekir.Mutlaka karar verme becerisi kazandırılmalıdır.İnatlaşan çocuk kişilik direncinin de göstergesidir.Emir kipiyle çok sık konuşmamak gerekir.Hayır sözcüğü kullanmadan, hayır demek gerekir.Çocukları ikna etmek için onların da kendi yaşam alanlarına saygı duyulduğunu ve önemsendiğini hissettirmek gerekir. Örneğin, arkadaşlarıyla oyuna dalmış bir çocuğa ‘hadi gidiyoruz’ demek yerine, ‘on dakika sonra kalkacağız ya da oyunun bittiğinde haber ver gidelim’ demek daha etkin bir sonuç yaratacak, hatta çocuk kendi gelip artık girmeye hazır olduğunu ifade edebilecektir.
Her şeyi yarışma ve rekabete çeviren çocuklarda hırs tablosu görüldüğünde mümkün olduğunca yarışmalı oyunlar oynamamak gerekir.Yaramaz çocukla şımarık çocuk ayrıdır.Her çocuğun yaramazlık yapmaya hakkı vardır. Ama, şımarıklık egonun geniş bir alana yayılması sonucunu işaret eder. Otorite figürünü iyi kurgulamak gerekir.Etkileyen ve etkilenen dinamiklerde güç vardır.Ego odaklı otoritede kendini tatmin vardır. Pedagojik otorite kaşlarını çatarken arkadan ona tebessüm eden otoritedir.
Çocuğa yaklaşım biçimi ve kurgulanan dil önemlidir.Konuşan değil çocuğu konuşturan bir üslup uygulamak gerekir. Sorularla duygularını tanımasına yardımcı olunmalıdır.”
Özel Sanko Okulları Genel Müdürü Murat Köylüoğlu da geleceğin sağlıklı yetişkinlerinin ancak bilinçli anne bana tavrı ve okul aile işbirliği ile oluşturulabileceğini vurguladı.
Köylüoğlu, “Gaziantep’te yaşayan anne babalarda okul öncesi dönem olarak bilinen ama eğitimin çok önemli bir basamağını ve ilk adımını oluşturan 0-6 yaş grubu çocukların gelecek yaşamlarını sağlam temeller üzerine inşa edebilmeleri için farkındalık yaratabildiysek ne mutlu bize” diye konuştu. Arzu Bulut
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *