Üçüncü çocuğunu doğuran kadınlara memur olma hakkı tanınmasına yönelik kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek
Büro Emekçileri Sendikası Gaziantep Şubesi Kadın Sekreteri Miyase Karatay, ‘’Kadınların kamuda çalışabilmesi için sınav değil, doğum yapması gerektiğini varsayan bu yaklaşım kamuda liyakat ilkesini de yok sayarak, çocuğu olmayan ya da çocuk sahibi olmak istemeyen kadınları dışlar ve ayrımcılığa neden olur. Bu yasa teklifini sosyal bir hak olarak değerlendiremeyiz’’ dedi.
Çocuk sahibi olma koşulu getirilerek ayrımcılığa imza atılıyor
‘İktidarın 2025 yılını aile yılı ilan etmesi ve izlediği nüfus politikaları doğrultusunda bir dizi düzenlemeler yaptığını hepimiz takip ediyoruz’ diyen Karatay, ‘’Bunlardan biri olan, evlenmek isteyen gençlere faizsiz kredi desteği verileceği bu kredinin, evlilik sonrasında 2 yıl süreyle geri ödenmeye başlanacağı şeklinde gündeme gelmişti. Ancak yeni düzenleme ile çocuk sahibi olan çiftlerin, bu krediyi geri ödemeleri gerekmeyeceği ifade edilmektedir yani “Çocuk sahibi olma koşulu getirilerek ayrımcılığa imza atılmış olunuyor. Bu düzenlemeler ve politikalara karşı eleştiri ve kaygılarımızı da her platformda dile getiriyoruz. En temel itirazımız olan kadının birey olarak görünmemesi sadece aile içinde ve anne olarak tariflenmesi olduğunu da ifade ediyoruz’’ açıklamasını yaptı.
Bakış açısı ataerkil bir anlayışın ürünü
Karatay, ‘’Bugünlerde yeni bir kanun teklifi eklenmiş oldu, benzer bir bakış açısı ile TBMM’ye yeni bir kanun teklifinde bulunuldu. Bu kanun teklifine göre; 3 çocuk sahibi olan kadınların Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS şartı) aranmadan memur olabilmesine yönelik bir öneride bulundu. İlgili teklif Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Bu teklif ve bu bakış açısı kadınları sadece doğurganlıkları ile tanımlayan ve bundan dolayı ödüllendiren ataerkil bir anlayışın ürünü’’ eleştirisini yaptı.
Kadınlar çocuk doğurabildiği için değil, hak ettiği için memur olabilmeli
Kadınların kamuda çalışabilmesi için sınav değil, doğum yapması gerektiğini varsayan yaklaşımın kamuda liyakat ilkesini de yok sayarak, çocuğu olmayan ya da çocuk sahibi olmak istemeyen kadınları dışlağını ve ayrımcılığa neden olduğunu kaydeden Karatay, ‘’Kadın istihdamını çocuk sayısına bağlamak, kadınları anne olmadıkları ya da olamadıkları için yok saymaya neden olur. İstihdamın şartı birey olma hakkına dayanmalı. Kadınlar çocuk doğurabildiği için değil, hak ettiği için memur olabilmeli. Eşit işe alım politikaları, ayrımcılığın olmadığı kamusal alan, siyasi bir mobbinge dönüşen mülakatın kaldırıldığı, şiddetsiz iş yerleri, kreş hakkının olduğu politikalarla olacak’’ ifadelerine yer verdi.