ANASAYFA arrow right Güncel

Çocukların gıdaya ulaşamaması kabul edilemez bir durum!..

Çocukların gıdaya ulaşamaması kabul edilemez bir durum!..
YAYINLAMA: 22 Mayıs 2025 / 18.43
GÜNCELLEME: 22 Mayıs 2025 / 18.43

Birleşmiş Milletler Küresel Gıda Krizleri Raporu yayımlandı. Rapora göre 2024 yılında 53 ülke ve bölgede 295 milyondan fazla insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı. Ayrıca açlık yaşayan insan sayısının 1.9 milyona ulaşması bekleniyor
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Gamze Atar Kayabaşı, ‘’Türkiye doğrudan bir açlık kriz bölgesi olmasa da küresel gıda sisteminin kırılganlığından etkileniyor. Her geçen gün artan gıda fiyatları, iklim değişikliğine bağlı üretim dalgalanmaları, tarım politikalarındaki yapısal eksiklikler ve ithalata bağımlılık, Türkiye'de gıda güvencesizliğini orta ve uzun vadede bir risk haline getiriyor’’ dedi.

Çocuklar yeterli ve sağlıklı beslenemiyor

Gıda krizinden en fazla etkilenen gruplar içerisinde çocukların yer aldığını kaydeden Kayabaşı, ‘’26 ayrı ülkede toplam 38 milyon çocuk, beş yaş altı yetersiz beslenme ile mücadele ediyor. Gıda israfının da her geçen gün artış gösterdiği bir dünyada çocukların açlıkla yüz yüze yaşaması, gelişimi için gerekli olan gıdaya ulaşamaması kabul edilemez bir durum. Bu durum sadece fiziksel sağlıkla sınırlı değil; çocukların gelişimini, eğitimini ve gelecekteki fırsatlarını da doğrudan tehdit ediyor’’ ifadelerine yer verdi.
295 milyondan fazla insan akut açlıkla karşı karşıya kaldığı belirtiliyor
Gıda krizinin ulaştığı boyutun milyonlarca insanın beslenmesi için gerekli gıdaya ulaşmasını engellediğini kaydeden Kayabaşı, ‘’Birleşmiş Milletler' e bağlı Küresel Gıda Krizleri Raporu’nda (GRFC) 2024 yılında 53 ülke ve bölgede 295 milyondan fazla insan akut açlıkla karşı karşıya kaldığı belirtiliyor. Bu, bir önceki yıla göre 13.7 milyonluk bir artışı temsil ediyor. Daha da çarpıcı olan ise felaket düzeyindeki açlık yaşayan insan sayısının 1.9 milyona ulaşarak rekor kırmasıdır’’ açıklamasını yaptı.
Gıda krizi artık geçici bir insani kriz değil, kronik ve sistemik bir felakete dönüştü
Altı yıldır aralıksız süren gıda krizinin artık geçici bir insani kriz değil, kronik ve sistemik bir felakete dönüştüğüne dikkat çeken Kayabaşı, ‘’Silahlı çatışmalar, iklim değişikliğine bağlı afetler ve ekonomik çöküşler bu krizi tetikleyen başlıca faktörler arasında yer alıyor. Sudan, Gazze, Mali ve Güney Sudan gibi bölgelerdeki çatışmalar milyonlarca insanı temel gıdaya erişemez hale getirdi. Aynı zamanda 2024 yılında etkili olan kuraklık ve seller, Afrika’nın güneyi ve Güney Asya’da tarım üretimini derinden etkiledi. Bu iklimsel şoklar nedeniyle yalnızca 2024’te 96 milyon insan gıda krizine sürüklendi’’ hatırlatmasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *