ANASAYFA arrow right Güncel

Çoğunlukçu politikalarla ülke yönetmek zor bir sürece giriyor

Çoğunlukçu politikalarla ülke yönetmek zor bir sürece giriyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
Mısır’daki olayları Zirve Üniversitesi Orta Doğu Stratejik Araştırma Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsa Afacan yorumladı

Artık Ortadoğu’da “çoğunlukçu” politikalarla ülke yönetmek zor bir sürece giriyor, toplumun bütün kesimlerinin endişeleri ve beklentilerini dinleyen ve çözmeye çalışan “çoğulcu” bir siyaset dilinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Zirve Üniversitesi Orta Doğu Stratejik Araştırma Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsa Afacan, aksi takdirde memnuniyetsiz kesimlerin kendilerini ifade edecekleri meydanlar ve bunun sonucunda oluşan siyasal, ekonomik ve sosyal etmenlerin ülke yöneticilerini zor durumda bırakacak gibi görülmekte olduğuna dikkat çekti.

Yrd. Doç. Dr. Afacan, “Mubarek’i deviren Tahrir’deki devrimci gösteriler, aynı yolla Mursi’yi ve ondan sonra gelecek yöneticileri “meydanın yeniden keşfedilen gücü” ile zor durumda bırakma ve uzlaşmaya zorlama potansiyelini göstermektedir” diyor.


Mısır’da genelkurmayın Cumhurbaşkanı Mursi’ye verdiği ültimatom ile Arap Baharı sonrası zorlu bir geçiş sürecinde olan ülkeyi ve seçimle iş başına gelmiş olan Müslüman Kardeşler ağırlıklı hükümeti kaosa itme tehlikesi büyük olduğunu vurgulayan Zirve Üniversitesi Orta Doğu Stratejik Araştırma Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsa Afacan, Genelkurmayın taslak bir geçiş planı üzerinde çalıştığı, anayasayı askıya alıp halihazırdaki hükümeti ve parlamentoyu kaldırarak yerine geçici bir yönetim atadıklarını ifade etti.

“İslamcı siyasetin geleceği zorlu bir sürece girmiştir”

Mısır’da genelde siyasal istikrar ve özelde İslamcı siyasetin geleceğinin bu yaşanan olaylarla zorlu bir sürece girdiğini belirten Orta Doğu Stratejik Araştırma Üyesi Yrd. Doç Dr. İsa Afacan, “Askerin müdahale şekli ve derinliği, istikrar ve Müslüman Kardeşlerin Mısır siyasetindeki gelecek on yılları etkileyecek bir süreci belirleyecektir” diyor.

Mısır ordusunun kendisini gerek Mübarek döneminde gerekse Mursi döneminde toplum ve hükümetten bağımsız bir yerde tanımlamakta, tarihi süreç içinde elde ettiği ekonomik ve sosyal imtiyazlardan kolay feragat edecek gibi görünmemekte olduğunu belirten Afacan, Mısır’daki süregelen olayların genel olarak üç önemli sonucu olduğuna dikkat çekti.

“Arap Baharı kolay ve hızlı bir
demokratikleştirme getirmiyor”

Zirve Üniversitesi Orta Doğu Stratejik Araştırma Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsa Afacan Mısır’daki olayların üç önemli sonucundan biri olarak Arap Baharı’nın kolay ve hızlı bir demokratikleştirme getirmeyeceğini vurguladı. Afacan, “Demokrasiyi sadece seçimlerden ibaret görmek, Mursi’nin kendisine oy vermeyen kesimleri yeterince dinlememesi bir muhalif hareket olarak 30 Haziran hareketinin sokaklara dökülmesine netice vermiştir. Mursi’nin ihmal ettiği nokta, demokratikleşme sürecinin her aşamasında müzakere, uzlaşma ve konsensus üretme bunun sonucunda da meşruiyet devşirmedir.”dedi.

“Mursi temel konularda ciddi
bir başarı gösterememiştir”

Mursi’nin bir yılı doldurduğu Cumhurbaşkanlığı süresince günlük ihtiyaçları karşılamak, ekonomiyi düzlüğe çıkarmak, hayatı normalleştirmek en önemli ve çabuk meşruiyet üreten araçlarda ciddi bir başarı gösteremediğini ifade eden Orta Doğu Stratejik Araştırma Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsa Afacan, “Mısır’da yaşanan olaylarda bu durumun önemli bir etken olduğunu belirtti. Yüz günde yapmayıılması vaadedilen şeylerin bir çoğunun bir yıl gibi bir sürede bile yerine getirilmemesi, muhalif blokunu genişletti ve büyüttü” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *