Türk İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, asgari ücrete zam yapılmasıyla birlikte birçok kalemde vergi ve harçlarda yüksek oranda artış yapıldığını söyledi. “Her zaman ve her platformda işçiler üzerinde uygulanan vergi sistemi adil ve doğru bir sistem olmadığını dile getiriyoruz. Bir çalışan ocak ayında aldığı maaşı yılsonunda alamıyor. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalı. Vergi dilimleri düşürülmeli ya da yüzde 15’e sabitlenmeli” dedi.
Zamlar yağmur gibi yağmaya devam ediyor
Vergi yükünün çalışanın sırtında bir kambur gibi durduğunu kaydeden Sarıca, işçiler üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi çağrısında bulundu. “Çalışanların enflasyonun etkilerini hissetmeye devam ediyor. Ürün ve hizmetlerdeki fiyatlar vergi artışlarının da etkisiyle zamlandı. Ücret artışlarının enflasyonu arkadan takip etmesiyle hiçbir meseleyi çözemeyiz. Çalışanların ücret ve gelirleri ne zaman enflasyonun üzerine geçerse o zaman geçim meselesi çözülür. Çalışanlar zamlı ücretini almadan zamlar yağmur gibi yağmaya devam ediyor” tespitini yaptı.
Emekçilerin vergi yükü altında ezilmesine son verilmesini istiyoruz
“Doğrudan ve dolaylı vergilerin en büyük ödeyicisi olan işçileri, işverenler ile aynı oranlarda vergilendirmek haksızlıktır, adaletsizlik” ifadelerini kullanan Sarıca, “Bir an önce çalışanların lehine olacak, haksız ve adaletsiz durumu ortadan kaldıracak bir vergi düzenlemesi talep ediyoruz. İdeal bir vergi sistemi sosyal devlet ve hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde olmalı. TÜRK-İŞ olarak, bu adaletsiz vergi düzeninin değiştirilmesini, emekçilerin vergi yükü altında ezilmesine son verilmesini istiyoruz” çağrısında bulundu.
Çalışanlar üzerindeki ağır bir vergi baskı bulunuyor
Sarıca, “Ülkemizde uygulanan vergi politikaları sonucunda çalışanlar üzerindeki ağır bir vergi baskı bulunuyor. İşçinin eline geçen net ücret, vergi kesintileri nedeniyle, yılbaşına göre geçen sürede giderek azalıyor. Ücretli çalışanların net ücreti, bir yandan enflasyon nedeniyle satın alma gücünü kaybetmesiyle, diğer yandan artan vergi oranı nedeniyle düşüyor” ifadelerine yer verdi.
Sarıca, “Kamu ve özel sektörde çalışan milyonlarca memur ve işçinin gelir vergileri kaynağından kesinti yapılarak ödeniyor. Ücretlerimizden kesilen vergiler, gelir vergisi hasılatının önemli bir kısmını oluşturuyor. Anayasamızın 'vergi ödevi' başlıklı 73'üncü maddesinde 'Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür' ifadesi yer alıyor, ancak bunun uygulandığını pek söyleyemeyiz. Milyonlarca çalışanın isteği çağdaş ve adil bir vergi sisteminin oluşturulması” açıklamasını yaptı.