ANASAYFA arrow right Güncel

Dar gelirli ve emeklilerin çığlığı artık duyulmalı

Dar gelirli ve emeklilerin çığlığı artık duyulmalı
YAYINLAMA: 17 Mart 2024 / 16.50
GÜNCELLEME: 17 Mart 2024 / 16.50

Enflasyonun yükselmesi hayat pahalılığını arttırıyor

Hayat pahalılığının artmasının memur ve öğretmenlerinin alım gücünü düşürdüğünü söyleyen Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, “Et fiyatlarından sebze-meyve fiyatlarına A’dan Z’ye kadar her şeyin fiyatları farklılık gösteriyor. Enflasyonun hızla bir şekilde artması ise hayat pahalılığını arttırıyor. Bu da halkımızın alım gücünü düşürüyor” tespitini yaptı.

Maaşların yoksulluk sınırı üzerine çıkartılmasını istiyoruz

Memurların ve öğretmenlerin yapılan seyyanen zam ile birlikte az da olsa nefes almaya başladığını sözlerine ekleyen Avan, “Vergi diliminin yüzde 15’e sabitlenmesini istiyoruz. Ülke büyüyorsa, kişi başına düşen milli gelir artıyorsa memurların maaşları da artmalı. Dolayısıyla kaşıkla verilenin kepçe ile alınmaması, memurların refahının biraz daha artması ve alınan maaşların yoksulluk sınırının üzerine çıkartılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kayıpların telafisi bir an önce yapılmalı

Avan, “2000 ile 2010 yılları arasında Gayri Safi Milli Hasıladan bir emekli maaşına düşen pay 1.7 idi. Şu anda ise bu rakam 0.7’ye düşmüş durumda. Türkiye’de bir büyüme olmuş ama büyüme memur maaşlarına, ikramiyelerine maalesef yansımamış durumda. Yıllar içerisinde masada tiyatro oynayan Memur Sen’den dolayı memur ve memur emeklisi her zaman kaybetti. Bayram ikramiyesi ile bunun sağlanması mümkün değil. O nedenle bu kaybın telafisi bir an önce yapılmalı.” çağrısında bulundu.

Memur emeklilerinin alım gücü azalıyor

Memur emeklilerinin alım gücünün her geçen gün düştüğünü kaydeden Avan, “Memur emeklileri ayakta kalma mücadelesi veriyor. Temmuz ayında emekli maaşlarına yansımayan 8 bin lira zam acilen yansımalı. Bu yansımalı ki emeklilerin alım gücü biraz daha artsın, nefes alabilsin, borçlarını ödeyebilsin” ifadelerini kullandı.

Memur emeklilerinin çığlığı artık duyulmalı

Avan, “Memurlar emekleri her gün çığlık atıyor ve bu çığlığın artık duyulması lazım. Çünkü 2002 yılında asgari ücret 184 TL idi, devlet memuru 433 TL, memur emeklisi ise 377 TL alıyordu. Yani en düşük emekli memur maaşı asgari ücretin iki katıydı. 2024 yılına gelindiğinde ise asgari ücret 17 bin TL, memur emeklilerinin maaşı ise 14 bin 750 TL oldu. En düşük memur emeklisi asgari ücretten yaklaşık olarak 2 bin 250 lira daha düşük maaş alıyor. Bu rakamlara bakarak emeklilerimizin büyük bir geçim sıkıntısı yaşadığını söyleyebiliriz” açıklamasını yaptı.

Eşel mobil sistemine geçilmeli

Eşel mobil sistemine geçilmesi çağrısında bulunan Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, konuşmasını şöyle tamamladı: “2024 yılı için yüzde 15 zam yapılmıştı ancak ocak ve Şubat ayının enflasyonu yüzde 10’u geçti. Bize verilen zammın yüzde 10’u ilk iki ay içerisinde eridi. Enflasyonun hızlı arttığı yıllarda yaşanan kayıplar aylık olarak maaşlara yansıtılmalı. Eşel mobil uygulaması bir an önce hayata geçirilmesi lazım. Eğer bu sistem hayata geçerse hem memur hem de emeklimiz rahatlar.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *