ANASAYFA arrow right Güncel

Dayanışma, bir afet sonrası iyileşmenin ve toparlanmanın sihirli anahtarı

Dayanışma, bir afet sonrası iyileşmenin ve toparlanmanın sihirli anahtarı
YAYINLAMA: 24 Ocak 2024 / 19.50
GÜNCELLEME: 24 Ocak 2024 / 19.50

Afet bölgesinde çalışan sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek kurduğu Türkiye Yerel STK İnsani Forumu (TİF), 21-22 Ocak tarihlerinde Gaziantep’te ‘Yerelde İyi Örnekler Çalıştayı’ düzenledi.

Hayata Destek Derneği’nin Sivil Toplum Geliştirme Merkezi ile birlikte sekreteryasını yürüttüğü TİF, depremden etkilenen Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş illerinde çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) görünürlüğünü artırmak, kaynaklara erişimlerini sağlamak ve deneyim paylaşımına zemin oluşturmak için iki gün süren bir çalıştay organize etti.

Yerelde İyi Örnekler Çalıştayı’nın ilk gününde, iyi örnek olarak seçilen 16 kurumun katılımıyla atölye çalışması yapıldı. Kamuoyuna açık düzenlenen 2. gün oturumlarına ise uluslararası ve yerel STK’lar, BM ajansları, donör kuruluşlar, kamu kurumları, yerel topluluk ve inisiyatiflerden 123 temsilci katıldı.

Çalıştay, Hayata Destek Direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. TİF’in genel çerçevesi ve önceliklerini aktaran Karaosmanoğlu, dayanışmaya vurgu yaptı: “Bugün ‘dayanışma’ kelimesini çokça duyacaksınız, dayanışma insanları, dayanışma grupları, dayanışma dernekleri… Yerel sivil toplumun ruhunu en iyi yansıtan kelime belki de bu.  Bir afet sonrası dayanışmaya yapılan yatırımın iyileşmenin ve toparlanmanın sihirli anahtarı olduğunu gördük.“ Karaosmanoğlu ayrıca, yereldeki gücü ortaya çıkarmanın ve desteklemenin, çıktıları da sürdürülebilir kıldığını vurguladı.

Ardından TİF’i destekleyen ağ, Uluslararası Yardımlar için Koreli STK’lar Konseyi (KCOC) temsilcisi Junyoung Park ve Hayata Destek Yerelleşme Birimi Yöneticisi Serkan Denli yerelleşmenin önemine dikkat çeken birer konuşma yaptı.

4 panelden oluşan çalıştay programının ‘Afete Müdahale, Sivil Toplum ve Koordinasyon’ başlıklı ilk paneline, Adıyaman Sivil Toplum Dayanışma Grubu, Afet Psikolojisi Platformu, Sıfır Ayrımcılık Derneği/RODA, Serinyol El Ele Dayanışma Derneği temsilcileri katıldı. Oturumda, afet sürecindeki yerel koordinasyonun, afet durumunda yerel olmanın ve sahayı bilmenin önemi konuşuldu.

‘Afet Durumlarında Kırılgan Gruplarla Çalışma’, başlıklı 2. panele Afet Otizm Dayanışma Ağı, Malatya Şam Derneği, Sivil Düşler Derneği, Bünyan Gençlik ve Kalkınma Derneği katıldı. Kurumlar, özellikle kırılgan gruplarla afetten önce de çalışıyor olmanın, afette ilk anda müdahale konusunda avantaj olduğu vurgulandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *